Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 18.09.2016.
10:36
Vestionline A

Bliski istok je uništen, ima li mu spasa?

"Privreda na Bliskom istoku je razorena sukobima i izbegličkom krizom" ocenila je generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard

Reuters
Sukobi i izbeglička kriza starli zemlje Bliskog istoka

Ona je naglasila da bi ogovarajućom politikom razorni efekti mogli da budu ublaženi.

- U tom regionu više od 30 miliona ljudi su postali izbeglice ili je privremeno raseljeno. Osnovna sredstva proizvodnje u zonama sukoba su uništena, gubici kada je reč o bogatstvu i prihodima, su ogromni a ljudski kapital slabi manjkom radnih mesta i obrazovanja - rekla je Lagard u blogu objavljenom uz izveštaj MMF-a o efektima konflikta u tom delu sveta.

MMF je objavio ranije izveštaj o posledicama sukoba u regionu i uticaju izbegličke krize, uoči sastanka o tome, koji treba da se održi u ponedeljak u UN-u.

MMF je u svom izveštaju naveo da su sukobi na Bliskom istoku izbrisali ono što je ostvarila cela generacija i da međunarodna zajednica mora da bude spremna da poveća dugoročnu razvojnu pomoć da ponovo izgradi infrastruturu i institucije. Fond je naveo da su rat i unutrašnji sukobi u Iraku, Libiji, Siriji i Jemenu pogoršali već visoke nivoe nezaposlenosti i siromaštva u tim zemljama, povećale inflaciju i narušile institucije.

U izveštaju se navodi da je bruto domaći proizvod (BDP) Sirije više nego preplovljen od početka sukoba u toj zemlji, da je BDP u Jemenu pao između 25 i 35 odsto prošle godine, a da se ekonomska aktivnost Libije smanjila na gotovo četvrtinu nivoa iz 2014. godine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.09.2016. 11:01
Čim se otkloni uzrok zbog čega su porušeni i natjerani u izbjeglištvo biće u redu. USA i Britanija kad budu satjerani na njihova ostrva i ne budu imali mogučnost da ubijjaju i pljačkaju, bliski istok će se uzdići za 15-20 godina. Oni imaju i prirodu i bogatstvo i resurse a imaće i sigurnost od buduće USA pljačke. Ko god se otkačio od njih imao je napredak. Ko god se "uortačio" sa njima, propao je i na kraju bio od njih porobljen. To je dokazivo samo kad se okreneš unazad.
Nedelja 18.09.2016. 12:23
Да ли је само Блиски исток уништен од стране дивљег запада ?? Вашингтон,Лондон,Париз,Берлин су својим ратовима уништили индустрију,пољопривреду многих држава света.Људи су се разболели од америчких ратова.На Земљиној кугли је све више становника и за све нема здраве хране,чисте воде и чистог ваздуха и зато је Вашингтон решио да окупира све државе света а затим побиије око 6 милијарде људи и тако да на Земљиној кугли остану само Енглези.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online