Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.06.2010.
17:44
Vestionline A

EPS traži novo poskupljenje struje

Elektroprivreda Srbije (EPS) nije odustala od drugog poskupjenja i na jesen će zatražiti da struja poskupi po drugi put ove godine, najavio je danas generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

On je u razgovoru sa novinarima istakao da je, prema sadašnjim proračunima, opravdano da struja poskupi za još 20 odsto, ali da to ne znači da će EPS tražiti toliko poskupljenje.


Marković je podsetio da konačnu odluku o poskupljenju struje donosi Vlada Srbije.
On je rekao da je, uz dva poskupljenja struje, planirano da EPS na kraju 2010. godine ostvari dobit od oko 3,5 milijardi dinara. Prema njegovim rečima, EPS je ostvario za 2, 6 milijardi dinara manji prihod zbog toga što je struja poskupela tek 1. marta ove godine, a ne 1. januara, kako je prvobitno bilo planirano.


Marković je naveo da pad vrednosti dinara loše utiče na poslovanje EPS-a, iznevši procenuju da bi, ukoliko evro bude dostigao vrednost od 105 dinara, negativni efekti na EPS iznosili oko pola milijarde dinara.


On je rekao da je u prvih pet meseci ove godine ta kompanija proizvela oko 16 milijardi kilovat sati električne energije, što je za oko 2,5 odsto, ili za oko 400 miliona kilovat sati, više od planirane proizvodnje i dodao da je EPS u tom periodu izvezao oko 1,6 milijardi kilovat sati struje.


Marković je napomenuo da su potraživanja EPS-a u prvih pet meseci ove godine porasla za oko 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine i da iznose ukupno oko 67,2 milijarde dinara, od čega domaćinstva EPS-u duguju 34,5 milijarde, a industrija 32,7 milijardi dinara.

Nova brojila - manje krađe

 

Marković je prokomentarisao i nabavku brojila, u koje treba da bude uloženo oko 80 miliona evra, najavivši da će prva faza realizacije tog projekta biti u aprilu 2011. godine što je, kako je rekao, jako isplativ projekt, koji treba da doprinese smanjenju krađe i gubitaka struje.


Govoreći o restrukturiranju EPS-a, Marković je najavio da će elektroprivreda 1. januara sledeće godine postati akcionarsko društvo, 100 odsto u vlasništvu države, posle čega će država podeliti građanima oko 15 odsto akcija kompanije i naglasio da do 2015. godine neće biti drugih promena u vlasničkoj strukturi EPS-a.


On je istakao da je restrukturiranje dug proces koji, između ostalog, podrazumeva i smanjenje svih troškova kompanije, uključujući i troškove rada i viška zaposlenih. On je dodao da ove godine u EPS-u neće biti otpuštanja radnika, ali da je u toku identifikovanje viška zaposlenih.


Kada su u pitanju strateški tenderi za izgradnju termoelektrana TENT B3 i Kolubara B, Marković je rekao da u oktobru očekuje da zaineteresovane kompanije, "koje su ostale u igri" - RWE, ČEZ i Edison - daju ponude i dodao da je vrednost ta dva projekta premašila dve milijarde evra.


Govoreći o saradnji sa italijanskom kompanijom "Seći energija" na projektu izgradnje 10 hidrocentrala na Ibru, on je istakao da su u toku pripreme za formiranje zajedničkog preduzeća, koje treba da bude osnovano u narednih mesec dana.


Marković je objasnio da je urađena studija izvodljivosti za taj projekat, da su u toku istražni radovi, a da bi za dve godine mogla da započne izgradnja hidrolektrana. On je dodao da je razlog zbog koga EPS ulazi u taj zajednički projekat profit, koji će biti moguć zbog povlašćenih cena struje, koje italijanska vlada nudi za otkup električne energije iz tih hidroelektrana.


On je rekao i da je započela izrada nacrta ugovora i studije izvodljivosti za projekte Đerdap 3 i Velika Morava, koji treba da budu realizovani sa nemačkom elektroenergetskom kompanojom RWE i naveo da bi izgradnja Đerdapa 3 koštala oko pet milijardi evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online