Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 23.08.2016.
02:00
J. Arsenović - Vesti A

Gde je nestalo nepostojeće zlato?

Šta je sa 45 tona zlatnih poluga pohranjenih u Bazelu, upitala je prošle nedelje guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, bez da je dala ikakve dodatne informacije, osim da će se neki "ozbiljni i odgovorni ljudi u Srbiji" još dugo baviti time, jer od prvobitnih 46 tona, sada u Banci za međunarodna poravnanja postoji samo jedna tona.

Tanjug
Zbunila javnost i kolege bankare: Jorgovanka Tabaković

Novinari su ostali zbunjeni, jer se iz njene rečenice moglo zaključiti samo jedno: da je to zlato države Srbije volšebno nestalo?

Kod NBS 18,5 tona

Prema podacima od kraja jula ove godine, Narodna banka Srbije raspolaže sa oko 18,5 tona zlata, što ukupno čini oko 7,5 odsto deviznih rezervi. Od toga se jedna tona nalazi na računu NBS u inostranstvu, odnosno u Banci za međunarodna poravnanja u Bazelu.

Ispostaviće se, međutim, da je guvernerku demantovala sama Narodna banka Srbije gde su objasnili da se radi o zlatnim rezervama bivše SFRJ, a da je SRJ prema dogovoru o sukcesiji pripalo 36,5 odsto, što znači 16,8 tona zlata.

Drugim rečima, ako je to zlato nestalo, ne radi se o 45 tona, već o 16,8 koliko je pripalo tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji. Te zlatne rezerve su, kako kažu u NBS, prodate u periodu od 2001. do 2002. godine. Znači, u vreme kada je na čelu NBS bio Mlađan Dinkić.

- Nažalost, kod nas čitava izvršna vlast voli da sakriva podatke od javnosti. Devizne razerve su vlasništvo NBS i ona treba da ima precizne podatke u svakom trenutku i prosto je neverovatno da se guvernerka izađe sa neproverenim podacima ili da bivši guverner kaže da ne razume šta ga pitaju - komentariše za "Vesti" ekonomista Milan Kovačević.

Preme njegovim rečima, mogu da se kriju tri motiva za to prikrivanje podataka - ili neznanje, ili namera da se nešto ukrade ili da se nekome drugom namešta nezakonita korist.

Zbog te netransparentnosti otvoren je prostor za sumnju na korupciju.

- Može se desiti da je tu bilo nekih ružnih stvari, jer se svi sećamo kako je 2001. godine ružno preuzeta Narodna banka, a drugo, bilo bi dobro da znamo kako je ukupna imovina SFRJ podeljena i šta je sa našim delom. Samo tako bi se sumnje o korupciji opovrgle - dodaje Kovačević.

Dinkiću nije jasno...

Mlađan Dinkić, bivši guverner se čudi što ga novinari, nakon guvernerkine izjave, pitaju zašto je zlato prodato, kome i u koju svrhu je potrošen novac?
On objašnjava da se ukupne devizne rezerve svake centralne banke sastoje iz efektive i depozita u inostranstvu, hartija od vrednosti, zlata i specijalnih prava vučenja.
Dinkić se hvali da je on došao na čelo NBS kada je Srbija imala svega 360 miliona dolara u deviznim rezervama, a da su nakon njegovog trogodišnjeg mandata one bile 3,3 mlijardi dolara.


 

POVEZANE VESTI

Utorak 23.08.2016. 09:20
Naći će se zlato. Nije to tako teško utvrditi. Vidjećemo kod koga jei gdje su pare ako je prodato. To se neće moći sakriti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online