Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.05.2010.
16:58
Tanjug A

Škundrić o energetskoj saradnji sa Albanijom

Ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić razgovarao je danas u Tirani sa premijerom Albanije Salji Berišom sa o razvoju ekonomske saradnje dve zemlje. Škundrić i Beriša su ocenili da su razgovori bili konstruktivni, uprkos jednom od važnih pitanja koje opterećuje međusobne odnose Srbije i Albanije, a to je pitanje Kosova i Metohije.

Petar Škundrić


Škundrić je rekao da su razgovori protekli u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi i da je neophodno da Srbija i Albanija intenziviraju ekonomske odnose na svim nivoima, a posebno u oblasti energetike.


On je ponovio da je dogovoreno da se u najkraćem vremenskom periodu sačini Memorandum o saradnji dve zemlje, kojim bi se konkretizovali svi projekti i oblici saradnje.


Taj dokument bi, prema Škundrićevim rečima, bio podloga za bilateralne odnose dve zemlje, i za pokretanje regionalnih projekata koji bi Srbija i Albanija zajednički realizovale, a koji bi bili od velikog interesa za region i Evropu.


Škundrić je ocenio da je neophodno podići ekonomsku saradnju između dve zemlje na mnogo veći nivo u odnosu na onaj koji trenutno postoji. On je ocenio da bi partnerski i strateški odnosi između Srbije i Albanije ubrzali proces integracija dveju zemlja u Evropskoj uniji i doprineli političkoj stabilnosti u regionu i Evropi.


Ministar je dodao da je razgovarano o pitanjima koja se odnose na elektroenergetiku, gasni i naftni sektor i gasnu infrastrukturu.


Beriša je izjavio Tanjugu da je poseta ministra Škundrića politički važna, ali da se njen značaj ogleda i u drugim oblastima.


"Kao što smo se sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem dogovorili, mi smo rešeni da ojačajmo saradnju sa Srbijom na svim poljima, uprkos problemima koji postoje između dve zemlje koji se odnose na Kosovo i Metohiju i u okviru kojih imamo različite stavove", rekao je Beriša.


On je istakao da je ohrabren voljom koju je video sa srpske strane i istakao da će saradnja u oblasti energetike, koja je izuzetno važna za dve zemlje, doprineti i drugim oblicima ekonomske saradnje.


"Želim da pošaljem najtoplije pozdrave Tadiću i premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću i nadam se da ću ih uskoro videti u Tirani, ili ih sresti u Beogradu", rekao je Beriša.

Odgovarajući na pitanje da li je Albanija zainteresovana da se poveže na Koridor 10, Beriša je rekao da je ta zemlja zainteresovana za svaki koridor u regionu.


On je naveo da je Albanija izgradila Autoput od Drača do Kuksa, koji bi dalje trebalo da se proteže preko Prištine do Merdara i izrazio očekivanje da će srpska vlada razmotriti izgradnju nastavka tog autoputa na deonici Merdare - Niš.


"Definitivno će ovo biti povezivanje sa Koridorom 10 i biće to jedan od najboljih koridora u regionu", rekao je Beriša i dodao obe zemlje moraju da rade sve što je u njihovoj moći kako bi realizovali najisplativije infrastrukturne projekte u regionu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online