Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 01.04.2016.
00:13
Vestionline A

Kako preživeti mesec sa 40.000 RSD?

Kako s mesečnim primanjima preživeti ceo mesec i platiti sve troškove, pitanje je koje muči većinu građana Srbije.

A. Čukić
Teško je živeti od plate u Srbiji

Statistika pokazuje da je tročlanoj porodici u Srbiji za mesečne troškove potrebno mnogo više od jedne prosečne plate.

Osnovne potrepštine, ali i plaćanje računa za većinu građana su najvažnija stavka.

Kupovina na odloženo, rasprodaje i akcije za većinu su rešenje.

Potrošačka korpa

Prosečna mesečna zarada (januar) – 40. 433 dinara

Osnovni mesečni troškovi - 67. 277 dinara

Za hranu i piće – 47 odsto primanja

- U kafanu jedino ne idem, sve ostalo trošim. Ne kupujem na rasprodajama, imam pristojnu penziju - rekao je jedan građanin.

- Racionalno samo organizovanje, planiranje i trošenje. Koristim rasprodaje, naravno - naveo je drugi.

- Odričem se malo tako da idemo u goste. Svega mogu da se odreknem, ali ne mogu rada - naglasio je treći.

Udruženja potrošača navode da građani uglavnom kupuju hranu i robu slabijeg kvaliteta kako bi uštedeli. Na drugoj strani, prodavci posežu za sniženjima uglavnom pred istek robe koju prodaju.


- Ček na poček, odloženo plaćanje koje daju trgovci sve su to obaveze koje sustižu potrošača sutra i sutra će imati manju kupovnu moć. Dakle, u ekonomiji nema razloga da se zavaravamo. Treba živeti u skladu sa realnim mogućnostima, ali svi bi morali da se prilagode toj realnoj kupovnoj moći - smatra Petar Bogosavljević, iz Pokreta potrošača.

Beograd i okolina na jednoj strani sa najvećim platama, ali i visokim troškovima života, a na drugoj strani Leskovac i Kraljevo nalaze se na spisku gradova u kojima se teško živi.

- Nažalost tačno je da najveći deo plate ode na hranu. Činjenica je da smo mi malo ili relativno malo tržište i da bi moglo povećanjem privrednih subjekata u ovom slučaju trgovinskih lanaca, ima tu prostora da cene odu dole i da praktično dođe do ujednačavanja - naveo je Mladen Radović iz Ministarstva trgovine.

Rešenje ovog problema, kako navode u resornom ministarstvu, jeste ravnomeran regionalni razvoj. To je međutim posao za koji je potrebno vreme, a rezultati ne mogu da se vide preko noći.

POVEZANE VESTI

Petak 01.04.2016. 08:06
Какав смо ми ово народ,ево више од 15 године имамо људе који нам причају,да смо што није почело бити боље а оно све горе и горе,а рејтинг расте ли расте,био прво канал морава солун па чипови за цео свет,сада београд на води па милијарде арапа не разумем више Србе који верују у српске политичаре,треба веровати свом новчанику,то је мерило сваке политике,људи су у србији,ко омађијани,петнаест година политичари продају причу о ЕУ и ми се и даље примамо на те бесмислице,смешно и жалосно.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online