Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 01.04.2016.
00:13
Vestionline A

Kako preživeti mesec sa 40.000 RSD?

Kako s mesečnim primanjima preživeti ceo mesec i platiti sve troškove, pitanje je koje muči većinu građana Srbije.

A. Čukić
Teško je živeti od plate u Srbiji

Statistika pokazuje da je tročlanoj porodici u Srbiji za mesečne troškove potrebno mnogo više od jedne prosečne plate.

Osnovne potrepštine, ali i plaćanje računa za većinu građana su najvažnija stavka.

Kupovina na odloženo, rasprodaje i akcije za većinu su rešenje.

Potrošačka korpa

Prosečna mesečna zarada (januar) – 40. 433 dinara

Osnovni mesečni troškovi - 67. 277 dinara

Za hranu i piće – 47 odsto primanja

- U kafanu jedino ne idem, sve ostalo trošim. Ne kupujem na rasprodajama, imam pristojnu penziju - rekao je jedan građanin.

- Racionalno samo organizovanje, planiranje i trošenje. Koristim rasprodaje, naravno - naveo je drugi.

- Odričem se malo tako da idemo u goste. Svega mogu da se odreknem, ali ne mogu rada - naglasio je treći.

Udruženja potrošača navode da građani uglavnom kupuju hranu i robu slabijeg kvaliteta kako bi uštedeli. Na drugoj strani, prodavci posežu za sniženjima uglavnom pred istek robe koju prodaju.


- Ček na poček, odloženo plaćanje koje daju trgovci sve su to obaveze koje sustižu potrošača sutra i sutra će imati manju kupovnu moć. Dakle, u ekonomiji nema razloga da se zavaravamo. Treba živeti u skladu sa realnim mogućnostima, ali svi bi morali da se prilagode toj realnoj kupovnoj moći - smatra Petar Bogosavljević, iz Pokreta potrošača.

Beograd i okolina na jednoj strani sa najvećim platama, ali i visokim troškovima života, a na drugoj strani Leskovac i Kraljevo nalaze se na spisku gradova u kojima se teško živi.

- Nažalost tačno je da najveći deo plate ode na hranu. Činjenica je da smo mi malo ili relativno malo tržište i da bi moglo povećanjem privrednih subjekata u ovom slučaju trgovinskih lanaca, ima tu prostora da cene odu dole i da praktično dođe do ujednačavanja - naveo je Mladen Radović iz Ministarstva trgovine.

Rešenje ovog problema, kako navode u resornom ministarstvu, jeste ravnomeran regionalni razvoj. To je međutim posao za koji je potrebno vreme, a rezultati ne mogu da se vide preko noći.

POVEZANE VESTI

Petak 01.04.2016. 08:06
Какав смо ми ово народ,ево више од 15 године имамо људе који нам причају,да смо што није почело бити боље а оно све горе и горе,а рејтинг расте ли расте,био прво канал морава солун па чипови за цео свет,сада београд на води па милијарде арапа не разумем више Србе који верују у српске политичаре,треба веровати свом новчанику,то је мерило сваке политике,људи су у србији,ко омађијани,петнаест година политичари продају причу о ЕУ и ми се и даље примамо на те бесмислице,смешно и жалосно.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online