Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.05.2010.
04:45 >> 14:47h
Tanjug A

Srbiji 174 miliona evra bespovratne pomoći

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer potpisali su danas u Nišu finansijski sporazum u vezi sa Nacionalnim programom za Srbiju o predpristupnoj pomoći u tranziciji i izgradnji institucija za 2010. godinu.

Božidar Đelić



Iz IPA fondova EU izdvojeno je 174 miliona evra bespovratnih sredstava kojim će biti finansirano 28 projekata, rečeno je prilikom poptisivanja dokumenta.

Đelić je, zahvaljujući na pomoći, rekao da bespovratna sredstva "pokrivaju goruće probleme naših građana" i da je posebna pažnja posvećena pomoći južnoj i jugozapadnoj Srbiji.

On je naveo i da je "Evropa pokazala da drži reč, iako i ona prolazi kroz ekonomsku krizu".

Dežer je rekao da će iznos od 174 miliona evra pomoći biti dopunjen sa još 12 miliona iz programa prekogranične saradnje i još 12 miliona evra iz programa rada sa mladima.


"Potpisivanje sporazuma je znak izvanredne saradnje sa vladom i svim drugim predstavnicima vlasti u Srbiji", ocenio je Dežer.


Želja nam je da ne radimo samo u Beogradu, već da našu akciju i rad širimo u Srbiji, kazao je Dežer.

Vensan Dežer

Đelić i Dežer izdvojili su nekoliko ključnih oblasti obuhvaćenih sporazumom. Oni su naveli program podrške lokalnoj samoupravi u iznosu od 31 milion evra, razvoju infrastrukture u vosokom obrazovanju od 25 miliona evra, program podrške južnoj i jugozapadnoj Srbiji u visini od 13,7 miliona evra.


Za nadzor radova na izgradnji puteva na Koridoru 10 planirano je 10 miliona evra, a 10,5 miliona evra biće usmereno u program prelaska sa analognog na digitalno emitovanje signala.


Dežer je posebno ukazao na izgradnju infrastrukture u energetici i izgradnji dalekovoda od Niša ka jugu Srbije i uspostavljanju tržišta u skladu sa zahtevima iz energetskog sporazuma Evropske zajednice.


On je ukazao na značaj izgradnje putne i železničke infrastrukture prema Grčkoj i Bugarskoj, a domaćini su ga upoznali sa planovima izmeštanja žležničkog čvora u Nišu koje će delom biti finansirano sredstvima predviđenim sporazumom.


Dežer i gradonačelnik Niš Miloš Simonović potpisali su u Niškoj mlekari finansijski sporazum koji je podrška mlekarama niškog regiona u proizvodnji mleka i mlečnih prerađevina.

To je prva konkretizacija sporazuma Vlade Srbije i Evropske komisije u oblasti bezbednosti hrane i razvoja poljoprivredne proizvodnje.


Pomoć je namenjena mlekararama udruženih u "Klaster sireva jug" u iznosu od 300.000 evra, rečeno je prilikom obilaska Niške mlekare i potpisivanja sporazuma.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online