Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.02.2016.
03:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Er Srbija poleće s gubicima

Er Srbija će 23. juna poleteti iz Beograda za Njujork, što će biti obnova direktnog aviosaobraćaja između ta dva grada. Za te potrebe biće iznajmljen širokotrupni avion tipa erbas A330 od indijske aviokompanije Džet ervejz koja, kao i Er Srbija, posluje kao partner Etihada.

Tanjug
Nebu pod oblake: Er Srbija

Na Beogradskom sajmu turizma počela je i prodaja karata, a prve dve karte kupili su srpski premijer novi američki ambasador u Beogradu.

Otvaranje ove linije je ogroman zalogaj za Er Srbiju i vrlo rizičan poslovni potez jer su prekookeanski letovi isplativi tek s visokom popunjenošću putničke kabine.

- Nije samo čuda radi koncipiran saobraćaj u Frankfurtu, Minhenu, Parizu i Londonu tako da se privlače putnici iz čitave Evrope u ta čvorišta, da bi potom nastavljali put na daleke destinacije. Da bi Er Srbija imala profit od linije za Njujork, ona ne može da računa samo na srpske putnike, već na region od Slovenije do Grčke - kaže za "Vesti" Aleksandar Simić, vazduhoplovni analitičar.

Kompanija Er Srbija do sada se nije oglasila saopštenjem ili komentarom u vezi s ovom linijom. Javnost, inače oskudeva sa informacijama iz kojih bi se videlo da li je Er Srbija zaista uspešna.

Osnivačkim ugovorom predviđeno je subvencionisanje kompanije do 31. decembra 2016. Tek godinu dana posle znaće se kako Er Srbija posluje bez subvencija države.

- Kada će preći na profitabilno poslovanje to mi ne možemo doznati jer se previše kriju podaci - kaže ekonomista Milan Kovačević.

Prema planu, tek od januara 2017. Er Srbija bi, bez podrške novca građana Srbije, trebalo da dođe na zelenu granu. Otuda i rizik nove linije za koju se u startu zna da dugo neće biti isplativa. Kao ni linije prema Čikagu i Torontu, koje Vlada Srbije i Er Srbija najavljuju nakon što let za Njujork "uhoda".

Vučić: Važan prestiž, a ne profit

Srpski premijer je nedavno priznao da let Beograd-Njujork neće biti isplativ u startu.
- Za Njujork krećemo da letimo od juna i da znate odmah, to nije profitabilna linija. Bar tri godine neće biti. Letimo tamo zbog imidža, zbog prestiža, da bismo bili centar cele Jugoistočne Evrope. Direktnih letova za Ameriku nema iz Grčke, Atine, ni iz Sofije, ni iz Bukurešta - rekao je tada Vučić.

Niko odgovara za gubitke

- Većina poduhvata računa u početku na gubitak, ali morate da imate garancije da ćete vremenom doći na pozitivno poslovanje. Nažalost, mi imamo iskustva da je za mnoge kompanije obećano da će izaći na pozitivu, ali niko ne odgovara što se to ne dešava - podseća Milan Kovačević.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online