Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 17.02.2016.
04:00
Lj. I. - Vesti A

Sitna robija za pljačku štediša

Za svaki bankarski sistem najvažnije je poverenje. Posle godina praktično nepostojanja štednje u Srbiji, građani su se vratili štednji i danas je u srpskim bankama više od četiri milijarde evra štednje. Međutim, za jednog penzionera štednja se pretvorila u pakao. Naime, kada je starac došao da uzme svoj ulog od 400.000 evra iz Zberbanke dočekao ga je šok. Novac je nestao!

Reuters
Prevaranti falsifikovanim dokumentima do para

Mozak krađe umakao

Ubrzo je policija reagovala i protiv trojice službenika jedne beogradske filijale Zberbanke. Prvo osnovno javno tužilaštvo povelo je istragu zbog sumnje da su oštetili ovu banku za više od 400.000 evra. Ovaj nesvakidašnji čin dogodio se krajem januara kada je policija uhapsila A. N. zbog sumnje da je počinio krivična dela nesavestan rad u službi i prevaru, dok su dvojica njegovih kolega I. R. i D. Đ. osumnjičeni samo za nesavestan rad. Sva trojica su u pritvoru.

Saučesnik u policiji?

Kako je policija u istrazi utvrdila, falsifikovana lična karta je sadržala sve podatke stvarnog štediše, ali je fotografija bila lažna. Sada se ispituje i da li je reč o ličnoj karti iz kućne radinosti, ili je možda neko iz policije takođe saučesnik, s obzirom na to da je nova lična dokumenta vrlo teško falsifikovati.

Policija, međutim, još intenzivno traga za četvrtim osumnjičenim, za kojeg se veruje da je bio mozak ove akcije i da je falsifikovanjem lične karte starijeg Beograđanina podigao svu njegovu ušteđevinu, sa sve pripadajućim kamatama, i mirno išetao sa šaltera banke. Ova velika prevara, veruje se, počela je još onog trenutka kad je vremešni Beograđanin stavio na štednju 400.000 evra.

Kad je pre izvesnog vremena otišao da se raspita o ušteđevini, od službenika banke dobio je odgovor da novca nema na računu. Policija je proveravala sve ljude koji su mogli znati da čovek ima toliki novac na računu, ali su paralelno ispitivani i bankarski službenici. Vrlo brzo se krug suzio na bankarske službenike i trojica od četvorice osumnjičenih našli su se iza rešetaka.

Bez obzira na postupak Tužilaštva i kasnije moguće parnice banke protiv sad već bivših radnika, nesrećni štediša će dobiti štednju nazad.

Prema rečima advokata Miroslava Sprema, uhapšeni službenici banke moraju prvo biti gonjeni po službenoj dužnosti.

- Tek ako se njihova krivica dokaže i pravosnažno potvrdi, i oni odu u zatvor, jer je to teško krivično delo, može se naknadno podneti tužba za odštetu. Postupak mogu da povedu banka i oštećeni klijent zajedno ili odvojeno. Međutim, često se dešava da novac bude potrošen i da se šteta zapravo ne može nadoknaditi. A to su i vrlo dugi i veoma neizvesni procesi, jer takvi kriminalci vode računa da nemaju imovine, a čak su i spremni da robijaju nekoliko godina i tako zapravo zadrže bogatstvo - kaže Spremo za naš list.

Ukradeno bogatstvo

Pre dve godine policija je u Valjevu uhapsila dvojicu službenika beogradske Univerzal banke koji su tada osumnjičeni da su oštetili banku za više od 120.000 evra prebacujući novac na fiktivne račune klijenata bez njihovog znanja, nakon čega su novac podizali i zadržavali za sebe. Službenik Komercijalne banke u Zaječaru je godinu kasnije pritvoren zbog sumnje da je prisvojio oko četiri miliona dinara. Godinu kasnije gonjeno je deset osoba zbog sumnje da su filijalu Komercijalne banke u Kraljevu oštetili za više od 39 miliona dinara i 142.890 evra.

Udarac za banku

Lažni štediša je, prema saznanjima iz istrage, zakazao susret s bankarskim službenikom, kako se to inače radi kad je reč o velikim svotama novca, a veruje se da je taj službenik vrlo dobro znao ko mu dolazi u ekspozituru i zbog čega. Naravno, ovo je veliki udarac za Zberbanku, i to ne samo zbog izgubljenog novca, već zbog gubitka poverenja klijenata. Banka je odmah saopštila da su ulozi klijenata, kako fizičkih, tako i pravnih lica, apsolutno sigurni.

"Primarna briga banke je sigurnost računa klijenata. U vezi sa pomenutim slučajem, banka je odmah reagovala obavestivši nadležne u cilju brzog zakonskog rešenja situacije", rečeno je beogradskim medijima u ovoj banci.

Pravnici objašnjavaju da je za zloupotrebu položaja odgovornog lica, kada su u pitanju ovako veliki iznosi, propisana kazna zatvora do deset godina, ali da niko od uhapšenih bankara nije dobio ni blizu toliko. Bankarka iz Vršca koja je ukrala 13,5 miliona dinara kažnjena je sa samo tri godine zatvora, a bankar iz Niša koji je priznao da se kockao parama svojih klijenata, pokušao je da se nagodi sa tužilaštvom ponudivši da odleži samo tri i po godine.

- Sigurno je da blaga kaznena politika motiviše bankarske službenike da kradu. Nekoliko godina zatvora je neprimerena kazna za to što su uradili - ističe niški advokat Saša Knežević.

Nagodbom do pola kazne

Advokat Borivoje Borović kaže da se osumnjičenima za nesavestan rad u praksi obično izriče kazna od godinu dana zatvora do oslobađajućih. Okrivljeni za prevaru dobijaju do pet godina robije, uz obavezu vraćanja novca, ali te kazne mogu da budu i upola manje ako sklope nagodbu s tužilaštvom.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.02.2016. 07:59
Klijent nije klijent tamo nekog službenika banke već je on klijent BANKE . Prema tome banka je ta koja treba da nadoknadi štetu klijentu a šta će oni raditi sa svojim službenikom to je njihov problem .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online