Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.11.2009.
17:42
Tanjug A

"VW" lider svetske auto industrije

Nemački "Folksvagen" (Volkswagen - VW) je, zajedno sa kompanijom "Porše" (Porsche), tokom prvih devet meseci ove godine proizveo 4,4 miliona putničkih i lakih privrednih vozila, čime je potisnuo s trona do skora najvećeg svetskog proizvođača - japansku "Tojotu", koja je u istom periodu proizvela četiri miliona vozila, objavio je nemački magazin "Špigel" (Spiegel).

Prema najnovijim rezultatima istraživanja firme "Global insajt" (Insight), na koje se poziva list, sa takvom proizvodnjom "Folksvagen", najveći evropski proizvođač vozila, premašio je značajno pre zacrtanog roka cilj da do 2018. godine postane i najveći svetski proizvođač automobila.


To pokazuje, ukazuju analitičari, da je svetska privredna i finansijska kriza i u automobilskoj industriji značajno "promešala karte".


Američki "Dženeral Motors" (GM), koji je dugo godina bio na prvom mestu rang liste najvećih svetskih proizvođača, sada je, sa 3,6 miliona proizvedenih vozila od januara do septembra 2009, pao na četvrto mesto, dok je na trećem mestu "Ford", koji je u istom periodu proizveo 3,7 miliona automobila.


Novi svetski lider je, zahvaljujući svojoj ponudi malih automobila, uspeo najviše da profitira od zamene vozila po principu "staro za novo", koji su vlade mnogih zemalja organizovale kako bi pomogle oporavak te industrijske grane.


"Folksvagen" sada čak gradi novu fabriku u SAD, gde želi da proizvodi novi, jeftini "pasat" koji bi trebalo da mu pomogne da dobije udeo na važnom američkom tržištu, prenele su agencije.

VW "Pasat"

"Špigel" navodi da je "Tojota", koja jezahvaljujući svojoj visokoj profitabilnosti, dugo godina bila uzor za celu branšu, juče saopštila da u ovoj godini računa sa gubicima koji se mere milijardama dolara.


Dve nemačke automobilske kompanije, "Folksvagen" i "Porše", su u avgustu postigle dogovor o spajanju do 2011. godine, podsećaju agencije. Cilj VW-a je da do kraja ove godine kupi 49,9 procenata akcija u "Poršeovim" poslovima izrade automobila za 3,9 milijardi evra, što je nešto više nego što je dogovoreno u avgustu, kada su dve kompanije izašle sa planovima udruživanja.


"Folksvagen" je prvobitno nameravao da kupi udeo od 42 odsto u "Poršeu" do kraja ove godine, za oko 3,3 milijarde evra.


"Porše" će, pošto se čitava transakcija okonča, postati deseta automobilska marka koja posluje u sastavu "Folksvagena", zajedno sa "Audijem", "Seatom" i "Škodom".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online