Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.05.2010.
12:01
N. S. Preradović - Vesti A

Odbrana dinara je bacanje para

Narodna banka Srbije je od početka godine potrošila više od 800 miliona evra za odbranu dinara, ali jedino što zaista može spasti srpsku valutu jeste povećanje proizvodnje i izvoza, kaže za "Vesti" dr Kostadin Pušara, ekonomski stručnjak i redovni profesor Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu.

Kandidat za guvernera NBS Dejan Šoškić izjavio je da agresivnija odbrana kursa intervencijama iz deviznih rezervi daje vrlo kratkoročne rezultate, što u osnovi znači bacanje novca.

Kostadin Pušara plaši se da novi guverner Narodne banke Srbije ne podlegne pritiscima i počne besmisleno da troši devizne rezerve u svrhu nemoguće odbrane dinara
 

- Stav budućeg guvernera da trošenje deviznih rezervi u smislu odbrane dinara ne daje rezultate je zdrav i ispravan. Plašim se samo da će guverner kada preuzme kormilo nad centralnom bankom podleći pritiscima za dalje trošenje deviznih rezervi.
 

Od koga se očekuju pritisci?
 

- Pristisci dolaze sa dve strane. Prvi i najžešći su od tajkuna, kojima su potrebne devize za uvoz, i drugi, koji dolaze od Vlade, koja nužno treba novac da bi zakrpila rupe u budžetu i smirila zahteve radnika iz državnih preduzeća koji traže veće plate.
 

Gde su završile pare koje su uložene u odbranu dinara?
 

- To subačene pare, koje su zakrpile poneku rupu tajkuna koji snadbevaju naše tršište uvoznom robom. Nažalost, njihovi prohtevi su veliki, tako da se plašim novih pritisaka.
 

Ministarka finansija Diana Dragutinović je pozvala Narodnu banku Srbije (NBS) da spreči nagli pad dinara. Da li je to izvodljivo?
 

Evro vredi 120 dinara

Da li će dinar dalje padati?
- Prema mojoj proceni, evro već sada realno vredi više od 120 dinara. Kako će se stvari dalje odvijati zavisi i od politike koju će provoditi novi guverner NBS. Želim da budući guverner istraje u svojoj politici, ali plašim se da će leći na rudu. Nažalost, guverner koji se ne povinuje pritiscima ili ode pre vremena ili ga oteraju.

- Vlada Srbije uvek nastoji da prebaci krivicu na nekog drugog. NBS jeste zadužena za politiku kursa, ali, da ne budemo naivni, ova vlada je svojim rasipništvom doprinela padu domaće valute. I ono što je najpogubnije, nema zbora da nekolicina najbogatijih ljudi u ovoj zemlji kroje politiku kursa.
 

Da li krupnim tajkunima koji su najveći uvoznici odgovara jak ili slab dinar?
 

- Zavisno od situacije. Kad im prispeju međunarodna potraživanja i isplate ino dobavljačima, oni moraju da nabave devize, kojih nema na tržištu, nego ih kupuju od centralne banke. Na taj način obaraju vrednost dinara. Takođe, tu su i brojne strane banke koje posluju u Srbiji i koje u zavisnosti od vraćanja obaveza prema matičnim bankama takođe utiču na politiku kursa. Jer, da bi uvozili, oni moraju da imaju devize. Danas kupe evre po jednom kursu, a već sutra, zbog pada dinara, oni zarade. To su špekulanti i Vlada vrlo dobro zna ko su oni.
 

Da li Srbija izlazi iz krize kako tvrdi premijer Mirko Cvetković?
 

- Ekonomska kriza će tek sustići Srbiju. Sve što smo preživeli od kraja 2008. godine do danas bila je samo uvertira u ono što nas čeka. Pa Vlada nas vodi pravo u dužničku krizu. Poskupljenja, otpuštanja, grcanje u dugovima su naša svakodnevica, a bojim se da nas najgore tek čeka. Vlada bi morala da se trgne i preuzme odgovornost, a ne da dopušta da politiku snadbevanja tržišta i ekonomsku politiku kroje tajkuni.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online