Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.01.2016.
04:14
B92 A

Ekstremna predviđanja za 2016.

Sakso banka, specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, objavila je godišnji set "Ekstremnih predviđanja" za nastupajuću godinu. To je grupa od 10 neizvesnih, ali ipak pomalo potcenjenih događaja, koji bi mogli da imaju značajne posledice na dešavanja na finansijskom tržištu na početku 2016.

pixabay.com
Šta bi moglo da se dogodi na finansijskom tržištu? Neko će se "opariti" a neko propasti

Kao i uvek predviđanja obuhvataju dešavanja na tržištima i lokacijama širom sveta; počev od drastičnog povratka cene nafte na cenu od USD 100 za barel, pa do "jednoroga" iz Silikonske doline koji se ponovo vraćaju u mit. U ostale tvrdnje spada i rast ruske rublje za 20% u odnosu na korpu američki dolar/evro, Olimpijske igre koje će pokrenuti ubrzani oporavak Brazila i kolaps korporativnih obveznica. 

- Ekstremna predviđanja Sakso banke su i dalje vežba pronalaženja deset relativno kontroverznih i međusobno nepovezanih ideja koje bi mogle da preokrenu investicioni svet naglavačke. Korisno je videti kako Ekstremna predviđanja podgrevaju maštu naših klijenata i podstiču stalnu debatu; upravo je ovaj proces rasprave i razmišljanja, koji se suprotstavlja uvreženim stavovima, suština već uhodane tradicije Sakso banke kojom se nastoji da se skrene pažnja na ono što je nedokučivo - rekao je glavni ekonomista Sakso banke Stin Jakobsen.

Pogledajte koja su predviđanja Sakso banke za 2016:

1. Smer kretanja odnosa evro-dolar? Biće 1,23... 

Reuters

Evropa je suočena sa ogromnim suficitom tekućeg računa, a niska inflacija, po logici makroekonomije, bi trebalo da znači jaču valutu, a ne slabiju. Nova kompanija koja je procenjena na više od milijardu USD pre izlaska u javnost. Mnogobrojni su primeri startup tehnoloških kompanija koje su nazvane jednorozima. što znači da smo se opet vratili na slabiji američki dolar što je direktan ishod politike kamatnih stopa SAD. 

2. Ruska rublja do kraja 2016. raste za 20% 

Do kraja 2016. porast tražnje za naftom i neprimereno spor rast kamatnih stopa u SAD prouzrokovaće rast ruske rublje za 20% u odnosu na korpu američkog dolara/evra u 2016. 

3. Jednorozi iz Silikonske doline prizemljeni

Za Silikonsku dolinu 2016. će ličiti na 2000. jer će veliki broj startapa odlagati monetizaciju i zamenu za opipljive poslovne modele tražiti u osvajanju što većeg broja i pokušaj dostizanja kritične mase. 

4. Olimpijske igre koje će ubrzano pokrenuti oporavak zemalja u razvoju predvođenih Brazilom 

Stabilizacija, investiciono ulaganje u Olimpijske igre i umerene reforme će dovesti do poboljšanja raspoloženja u Brazilu, a izvoz zemalja u razvoju će biti potpomognut nižim kursom domaćih valuta. 

Reuters

Rezultat: deonice vezane za zemlje u razvoju će imati sjajnu godinu - ostvarivaće veće prinose od obveznica i deonica drugog porekla. 

5. Demokrate zadržavaju predsedničku poziciju i 2016. ponovo osvajaju većinu u Kongresu 

Republikanska partija se kreće između moći i dramatične slabosti dok se odigravaju rascepi usled unutrašnje borbe oko budućeg smera partije. Ovo će dovesti do trijumfalne pobede Demokratske stranke koja uspešno sprovodi kampanju „izađi na glasanje“ sa generacijom Y (millennnials) koji će izaći na glasnje u velikom broju jer su frustrirani političkim bezizlaznim položajem i slabim izgledima za pronalaženje posla tokom poslednjih osam godina.

6. Uznemirenost zemalja OPEK će na kratko povratiti naftu na cenu od USD 100 za barel

Cena OPEK-ove korpe sirove nafte pala je na najniži nivo od 2009. i nelagodnost kako među siromašnijim tako i među bogatijim članovima kartela oko strategije „snabdi i vladaj“ nastavlja da raste. Dugo očekivani znak ubrzanog usporavanja proizvodnje zemalja koje nisu članice OPEK-a konačno počinje da se javlja. Prikladno podržan, OPEK je iznenadio tržište sa smanjenjem proizvodnje. Porast cene dovodi do brzog oporavka i investitori se otimaju da ponovo uđu na tržište dugoročno - približavajući opet cenu na USD 100 za barel. 

7. Srebro će se osloboditi okova zlata i porasti za 33% 

Tokom 2016. će se ponovo vratiti poverenje u srebro. Politička težnja ka smanjenju emisije ugljen-diksida podržavanjem obnovljivih izvora energije će dovesti do povećane industrijske tražnje za ovim metalom, jer se upotrebljava u proizvodnji solarnih ćelija. Tako će doći do povećanja cene srebra za trećinu, ostavljajući druge metale iza. 

pixabay.com

8. Agresivni FED će dovesti do kolapsa globalnih korporativnih obveznica 

Krajem 2016. će predsednica FED-a Dženet Jelen krenuti sa agresivnijim povećanjem kamatnih stopa, pokrenuvši tako veliku rasprodaju na svim važnijim tržištima obveznica jer će prinosi početi da rastu. Kako su delovi bankarskih i brokerskih bilansa stanja namenjenih trgovanju obveznicama i trgovanju na berzi skoro nestali, jedan od vitalnih delova u funkcionisanju tržišta jednostavno nije tu. Do tog zaključka se dolazi suviše kasno i nastupa beg celokupne strane kupovine u paničnu rasprodaju bez povratka, dok veoma napredni modeli rizika naglo skreću ka najvišem nivou uzbune. 

9. El Ninjo pokreće rast inflacije 

Sledeće godine uticaj El Ninja će biti najjači do sada i prouzrokovaće nedostatak vlage u mnogim oblastima jugoistočne Azije i suše u Australiji. Slabiji prinosi poljoprivrednih proizvoda će ograničiti snabdevanje u vremenu kada potražnja još raste posle globalne ekonomske ekspanzije. Ishod će biti porast Blumbergovog poljoprivrednog indeksa za 40% što će doprineti preko potrebnom inflatornom pritisku. 

10. Nejednakost se ipak poslednja smeje tržištu luksuznih roba 

Suočena sa rastućom nejednakošću i nezaposlenošću od preko 10%, Evropa razmatra uvođenje osnovnog jedinstvenog prihoda kako bi osigurala da svi građani mogu sebi da priušte zadovoljenje osnovnih potreba. U društvu koje u većoj meri teži egalitarizmu, druge vrednosti se promovišu, potražnja za luksuznom robom brzo opada – a taj sektor propada.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online