Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.05.2010.
20:51
Tanjug A

"Odnosi Beograda i Zagreba ključ stabilnosti"

U regionu jugoistočne Evrope dve najbitnije zemlje su Srbija i Hrvatska, a delotvorni odnosi Beograda i Zagreba su ključ stabilnosti celog Balkana, izjavio je Tanjugu potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić na kraju godišnje dvodnevne konferencije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja je danas završena u Zagrebu.

"Naše dve zemlje što širom saradnjom mogu da doprinesu da jugoistočna Evropa bude stabilna i da ima ekonomski napredak", rekao je Đelić.


Đelić se tokom boravka u Zagrebu sastao i sa Olijem Renom, koji je prvi put u ulozi evropskog komesara za ekonomiju i finansije.
 

Srbiji još 500 miliona evra kredita

 

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira da u ovoj godini uloži oko 500 miliona evra u infrastrukturu, energetiku, energetsku efikasnost, poljoprivredu i kompanije u Srbiji, izjavila je direktorka EBRD za Srbiju Hildegard Gacek. Ona je izjavila da je od početka ove godine EBRD u Srbiji potpisao ugovore o kreditima vredne 200 miliona evra i da je plan da do kraja ove godine bude premašen rekord u finansiranju ostvaren 2009. od 425 miliona evra. "Pregovara se o ulaganju 80 miliona evra u poboljšanje energetske efikasnosti malih i srednjih preduzeća, kreditu od 100 miliona evra za železnicu, kao i kreditima za kompanije u iznosu od 50 do 100 miliona evra", rekla je Gacekova na jučerašnjem predstavljanju Srbije na godišnjoj skupštini EBRD u Zagrebu.

"Dogovorili smo se da ćemo sredinom juna u Briselu potpisati makrofinansijsku podršku EU u iznosu od 200 miliona evra za naš budžet", najavio je Đelić.

Đelić je naveo i da je EBRD dobila 50 odsto veći kapital, što znači da će biti u stanju da pod njihovim uslovima, koji su bolji od komercijalnih, finansira veći broj projekata u Srbiji.


"To je dobro za EBRD, za zemlje u tranziciji i za samu Srbiju", rekao je Đelić.


On je podsetio da je prema statističkim podacima recesija u Srbiji u prvom kvartalu godine završena, izražavajući očekivanje da će na kraju godine doći do određenog poboljšanja u kupovnoj moći, dok će sledeće godine biti novih radnih mesta kroz investicioni ciklus.


Govoreći o mnogobrojnim kontakltima koje su on i premijer Cvetković imali u ova dva dana, Đelić je rekao de je na nivou vlada dogovoreno intenziviranje kontakata.


"Dva predsednika imali su seriju veoma uspešnih razgovora. Vreme je da imamo mnogo intenzivniju saradnju Hrvatske i Srbije. Osim što smo upućeni jedni na druge, to je i zato što se, kad se normalizuje politička situacija, vidi velika strukturalna komplementarnost naših ekonomija i što, iako je Hrvatska bliža EU od nas, imamo veoma slične probleme".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online