Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.05.2010.
11:28
Tanjug A

Dragutinović: PDV ostaje 18 odsto

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je juče u Zagrebu na sastanku EBRD da je Vlada Srbije postigla dogovor o pravcu poreske reforme kojom će se preći sa oporezivanja proizvodnje na oporezivanje potrošnje.

 Stopa PDV-a najniža u Srbiji : Diana Dragutinović
 

"Sadržaj te reforme još nije dogovoren, ali neće biti povećanja stope poreza na dodatu vrednost (PDV) koja sada iznosi 18 odsto, već će se tom reformom smanjiti broj proizvoda koji su oporezovani nižom stopom PDV od osam odsto", rekla je ministarka Dragutinović na predstavljanje Srbije pod nazivom "Novi srpski model rasta - nove prilike za investicije" u okviru godišnje skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Glavna tema godišnje skupštine EBRD je privredni oporavak posle krize, a na dvodnevnom zasedanju učestvuju 63 delegacije-članica sa preko 2.000 državnih zvaničnika, bankara, privrednika i investitora.

 

Govoreći o očekivanjima od ovog skupa, ministarka je za Tanjug rekla: "Očekujem da EBRD promeni svoju politiku tako da se više bavi Srbijom, Hrvatskom ili nekom drugo zemljom regiona, da zna šta su u njima najveći problemi i da podržava one projekte koji će takve probleme da minimiziraju".

"Proizvodi oporezovani nižom stopom čine oko 40 odsto, a normalno je da čine deset do 15 odsto ukupnog broja proizvoda", rekla je Dragutinović, koja nije najavila na koje će se proizvode plaćati više stopa poreza.

Podsetivši da je stopa PDV u Srbiji jedna od najnižih u regionu, ministarka je naglasila da se poreskom reformom neće doći do gubitka prihoda i ukazala da je ona neophoda za prelazak na novi model ekonomskog rasta koji se zasniva na izvozu. U tom smislu pomaže i deprecijacija dinara jer da doprinese većem izvozu, rekla je ministarka.

Finansijske mogućnosti i potencijale Srbije za investiranje pred velikim brojem učesnika skupštine EBRD predstavili su ministarka Dragutinović, državni sekretar u ministarstvu ekonomije Dragijana Radonjić-Petrović, Hildegard Gacek, direktorka EBRD za Srbiju i predstavnici banaka i privrede.

Dragutinovićeva je ocenila da situacija u Grčkoj ne može biti pretnja za procese u Srbiji, jer je budžetski deficit četiri odsto a javni dug 30 odsto. I ona i Radonjić-Petrović govorile su o merama, pre svega smanjenju poreskih stopa i ubrzavanja pokretanja preduzeća koje Srbije preduzima kako bi privukla što više investitora.

"Naša komparativna prednost su niske poreske stope, a fiskalna politika je u poređenju s drugim zemljama odgovorna", rekla je Dragutinovićeva i dodala da je "pomogla i deprecijacija dinara, jer slabija valuta može da doprinese većem izvozu".

"Nakon deprecijacije, dobili smo jeftinu radnu snagu, što je jedna od naših komparativnih prednosti", rekla i je i najavila da će se za pola godine ili godinu pokazati kakav je napredak Srbija u stanju da napravi.

Ona je u izjavi za Tanjug nakon predstavljanja Srbije, izrazila zadovoljstvo pohvalama koje je poslovnom okruženju u Srbiji izrekla Ljerka Puljić, direktorka "Agrokora", jednog od najvećih investitora u Srbiji, koja je pohvalila radnike u Srbiji kao odlične i istakla dobre odnose sa sindikatima.

"To su bile lepe reči jer mi treba da negujemo investitore, ali ne da investicije idu u nerazmenjiva dobra nego u razmenjiva. Upravo takva je i investicija Agrokora", rekla je Dragutinovićeva.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online