Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.05.2010.
01:53
B92, Blic A

Za javni sektor bonusi od 5.000 dinara?

Ministarstvo finansija pravi računice kako da poveća penzije i plate u javnom sektoru što će predstaviti delegaciji MMF tokom pregovora koji počinju u ponedeljak.

Evo narode neki dinar, uzmi...
 

Jedna od mogućnosti jeste da se plate odmrznu u septembru i povećaju za sedam odsto, a da se penzionerima dodele bonusi. Druga je da se zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima dodele bonusi od po 5.000 dinara u oktobru i decembru, a da se zarade i primanja najstarijih od sledeće godine usklađuju sa inflacijom i polovinom rasta bruto domaćeg proizvoda.

Za sve moguće scenarije koji će biti predstavljeni MMF, prave se računice, a šta će biti i realizovano zavisi od toga koliko će koji predlog koštati budžet, prenosi "Blic".

U slučaju da se ispostavi da je dodela bonusa preskupa za državnu kasu, moglo bi se dogoditi da jednokratna pomoć bude dodeljena samo onima sa nižim primanjima. To znači da bi bonuse po 5.000 dinara dva puta do kraja godine trebalo da dobiju zaposleni u javnom sektoru sa manjim platama, odnosno najstariji koji primaju nešto niže penzije.

Ako za bilo koju od ove tri mogućnosti bude trebalo više novca nego što to budžet može da izdrži, plate u javnom sektoru i penzije će se povećati od januara sledeće godine. Jedan od predloga je da se u januaru povećaju za 50 odsto rasta bruto domaćeg proizvoda u 2010. godini, a u aprilu i oktobru za rast inflacije.

Moguće varijante povećanja

* U septembru povećanje plata za sedam odsto plus bonus za penzionere
* Za zaposlene u javnom sektoru i penzionere bonus u oktobru i decembru po 5.000 dinara
* Bonus za zaposlene u javnom sektoru i penzionere, ali samo onima sa manjim primanjima
* Povećanje tek od januara za polovinu rasta BDP-a u 2010. godini, a u aprilu i oktobru za procenat inflacije

Član Ekonomskog saveta premijera, Milojko Arsić, navodi da će glavne teme pregovora biti, pre svega reforma penzijskog sistema u Srbiji, zatim usvajanje zakona o fiskalnoj odgovornosti, kao i sprovođenje dogovorenih reformi u restrukturiranju privrede.

"Iskrsla je jedna nova tema, a to je predlog za povećanje penzija i plata u Srbiji pre završetka ove godine, što je suprotno dogovorenom aranžmanu s MMF-om. Mislim da će to biti tema o kojoj će biti dosta sporenja", smatra Arsić.

U Narodnoj banci Srbije kažu da će u razgovorima biti razmotrena najnovija fiskalna, monetarna i makroekonomska kretanja, kao i ispunjenje utvrđenih kriterijuma izvršenja za mart 2010.

Razmatraće se i realizacija obaveza preuzetih sporazumom s MMF-om, s posebnim osvrtom na pitanja koja se odnose na indeksaciju penzija i usvajanje regulative o fiskalnoj odgovornosti, piše u saopštenju koje je izdala centralna banka.

Zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije i misije MMF-a otpočeće plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije u ponedeljak. Nakon okončanja trećeg razmatranja i pozitivne ocene Odbora izvršnih direktora MMF-a iz marta ove godine, Srbija je iskoristila 1,3 milijarde evra od ukupno odobrenog iznosa stend-baj aranžmanom od 2,9 milijardi evra.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online