Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 15.05.2010.
10:19
V. Jovanović A

Traktori na zajam, kombajni u najam - u Novom Sadu Poljoprivredni sajam

Predsednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine Bojan Pajtić otvorio je danas u Novom Sadu 77. Međunarodni poljoprivredni sajam, na kojem učestvuje 1.600 izlagača iz Evrope i sveta.

Novosadski sajam još jednom će da ugosti izlagače iz celog sveta

Pajtić je naglasio da je poljoprivreda jedina grana u Srbiji koja danas posluje uspešno.

"Poljoprivreda Srbije je prošle godine ostvarila suficit od 680 miliona dolara, što je izuzetan uspeh u vreme teške svetske ekonomske krize", rekao je Pajtić otvarajući sajam.

Na ceremoniji otvaranja prisutnima se obratio i Jozef Graf, ministar poljoprivrede Mađarske, zemlje partnera ovogodišnjeg sajma.

"Poljoprivreda u Mađarskoj ima izuzetan značaj, što potvrđuje i činjenica da ona čini 30 odsto od ukupnog izvoza ili oko sedam milijardi evra. Na ovom sajmu prisutne su 23 najuspješnije kompanije iz Mađarske, a tokom sajma imaćemo niz stručnih sastanaka sa srpskim predstavnicima agrara o temi najnovijih tendencija u evropskoj poljoprivredi", rekao je Graf.

Osim Pajtića i Grafa, na otvaranju sajma govorili su i generalni direktor Novosadskog sajma Goran Vasić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin.
 

Kako su najavili organizatori, ove godine na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu svaki treći izlagač je iz inostranstva, pri čemu se strane firme uglavnom opredeljuju za nacionalne izložbe.

Kolektivne izložbe organizuju učesnici iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Italije, Kanade, Makedonije, Nemačke, Republike Srpske, Slovenije i Turske, a očekuje se učešće firmi iz Austrije, Brazila, Indije, Indonezije, Kine, Poljske Portugalije, Slovačke, Rumunije i Mađarske.

Nastup tradicionalnih učesnika iz Srbije, ali i novih firmi, izvestan je i na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu, ali je očigledno da se u skladu sa savremenim principima poslovanja i aktuelnim ekonomskim trenutkom, pojedine domaće firme odlučuju da redefinišu sajamski nastup i da poslovanje predstave kroz promocije, proizvode predstave na ocenjivanju kvaliteta ili organizuju posete poslovnim partnerima koji će biti na sajmu.

Sajam je najavljen Ministarskom konferencijom u Beogradu 14. maja, a već danas, prvog dana Sajma, učesnici konferencije i privredne delegacije iz inostranstva posetiće izlagače na Poljoprivrednom sajmu.

Zahvaljujući strateškom partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i saradnji sa Vladom Autonomne Pokrajine Vojvodine, biće organizovan značajan broj stručnih skupova u Kongresnom centru “Master“.

Poljoprivredne mašine, oprema i delovi čine 50 odsto izloženih eksponata, a na Nacionalnoj izložbi stoke, kao i svake godine, očekuje se oko pet hiljada grla, odnosno odabrane stoke domaćeg uzgoja. Zajedno sa učesnicima koji nude prateću opremu, stočnu hranu, ovaj segment predstavlja 10 odsto izloženog na Sajmu. I ove godine Izložba stoke se organizuje pod pokroviteljstvom Republičkog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
 

Učešće na Sajmu predstavlja priliku za razmenu iskustava i razvijanje novih ideja. A imajući u vidu ekonomsku situaciju, Novosadski sajam je odlučio da cene ulaznica budu niže nego prethodne godine - pojedinačne karte koštaju 400, a kolektivne 300 dinara.

I ovim potezom, kao i celokupnom organizacijom, još jednom je potvrđeno da je ovaj događaj postao zaštitni znak Novosadskog sajma, najstarije sajamske kuće u Srbiji, ali i Novog Sada, kao i prestižno mesto za prezentaciju i razvoj agrobiznisa. 


1. Međunarodni poljoprivredni sajam u brojkama
2. Mađarska, zemlja-partner 77. međunarodnog poljoprivrednog sajma
3. Tradicija ocene kvaliteta - dobitnici vrhunskih priznanja za 2010.
4. Uspeh Sajma u 2009. godini

Nedelja 05.06.2011. 13:25
svasta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online