Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 27.08.2015.
15:45
blic.rs A

MMF pristao na veće plate uz jedan uslov

MMF je pristao da razgovara o većim platama i penzijama, ali ne odustaje niti od jedne od mera na koje se Srbija sporazumom obavezala, saznaje "Blic".

goobjoog.com
Uslov je dodatno smanjenje broja zaposlenih u 2016. i 2017. za po 5%

To podrazumeva i smanjenje broja zaposlenih u 2016. i 2017. za po pet odsto.

Srpska strana tvrdi da bi to umanjilo efikasnost uprave, dok Fond na to traži jasne računice kako je moguće umanjiti izdvajanja za plate u javnoj upravi ako se ne smanji broj zaposlenih. Odgovor, kako su rekli, treba do kraja pregovora da pruže ministarstva finansija i državne uprave.

- Ovi pregovori nisu laki. Nema načina da MMF odustane od dogovorenog umanjenja mase zarada u javnoj upravi. Za ovu godinu je, kako je prezentovano ekspertima Fonda, već napravljen plan za umanjenje uprave za više od 20.000 ljudi, ali slično mora da se uradi i 2017. Za svaku godinu po pet odsto - kaže izvor Blica blizak Misiji MMF.

Na ovo je, neposredno pred odlazak u Brisel, indirektno ukazao i premijer Aleksandar Vučić, priznajući da ne zna kako će dodatno umanjiti broj zaposlenih, a u isto vreme stvoriti efikasnu upravu.

"Blic" je potvrdu saznanja dobio i od potpredsednice Vlade Kori Udovički.

- Misija MMF razumela je da bi insistiranje na smanjenju broja zaposlenih po pet odsto u naredne dve godine dalje urušilo sistem, pa je neophodno pronaći uštede na drugim mestima. Bez reorganizacije, ova treća racionalizacija samo bi napravila štetu, kao i prethodne dve - objašnjava Udovički.

Nedopustivo mala ulaganja

Stručnjaci Fonda ne spore dobro stanje javnih finansija, ali upozoravaju na nedopustivo nizak trošak države za kapitalne izdatke. Oni su, računaju u MMF, upola niži nego u istom periodu prošle godine, u kojoj je bio takođe nizak nivo ulaganja. Za prvih sedam meseci za ove namene iz budžeta je dato 9,5 milijardi dinara.

Ona je više puta ukazivala na to da problem javne uprave nije toliko u broju koliko u lošoj strukturi zaposlenih i manjku kadra.

Osim toga, u MMF ne vide napredak ni u privatizaciji društvenih firmi. Nema, podsećaju, ni planiranog rešenja za Petrohemiju, dok se, obavestio ih je premijer, naziru neka za Azotaru i MSK.

- Članovi Misije podsetili su i na dogovor da se do kraja meseca spoje SIEPA i Nacionalna agencija za regionalni razvoj, kao i da se ne nazire spajanje Puteva i Koridora. U kontekstu priprema za budžet za narednu godinu, Fond nadležne podseća i na dogovor da se racionalizuju planovi za promociju investicija, a posebno Fonda za razvoj, ali i očekuju da će do kraja godine biti spojene i SIEPA i Agencija za osiguranje depozita - objašnjava izvor Blica.

Ekonomista Milojko Arsić podseća da je Vlada u fiskalnoj strategiji i sporazumu sa MMF predvidela da se troškovi rada zaposlenih u državnom sektoru smanje sa 12 na osam odsto BDP u naredne tri godine.

- Ako se rashodi za zaposlene zadrže na preko 10 odsto BDP, biće teško smanjenjivanje fiskalnog deficita u narednim godinama - upozorava Arsić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.08.2015. 16:52
Sve im diraj, al partijski zaposlene nemoj!
Četvrtak 27.08.2015. 16:00
Kad se pozajmljena vesla sis*aju, camac po inerciji moze jedino da pluta. MMF ima vremena i ne pravi razliku.
Četvrtak 27.08.2015. 20:38
Uvek postoji još samo jedan uslov,a to znači ništa od povećanja-pojela maca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online