Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.08.2015.
13:10
b92.net A

Panika trese berze posle "crnog ponedeljka"

Akcije na kineskim berzama otvorene su i u utorak velikim padom, posle masivnih gubitaka na toj i većini svetskih berzi u ponedeljak.

Tanjug/AP
Posle "crnog ponedeljka" svetske berze sa zebnjom dočekale utorka

Šangajski kompozitni indeks je u jutarnjoj trgovini beležio pad od oko pet procenata, dok su gubici bili i veći kod kineskog manjeg indeksa šenžena, koji je u padu oko šest odsto.

Šangajski kompozitni indeks od 12. juna, kada je dostigao vrhunac vrednosti, izgubio je čak 42 odsto.

Međutim, ostala azijska tržišta su u plusu. Nakon što su trgovački dan počeli u crvenom, glavni indeksi japanske, austrijske i berze u Seulu su u plusu.

Panika

- Nema sumnje da panika rađa paniku na tom (Volstrit) tržištu - izjavio je predsednik kompanije "Holand&amp", Majkl Holand, u intervjuu za "Blumberg" televiziju, nazivajući današnji dan "crnim ponedeljkom" i dodajući da je "to psihološka stvar, koja se širi svuda".

Turbulentni berzanski podaci u Aziji slede nakon veoma teškog “crnog ponedeljka” za svetske berze. Američki indeks Dau Džons pao je juče za 1.000 poena, odnosno skoro 10 odsto, za samo četiri minuta po otvaranju berze da bi trgovački dana završio u minusu oko 5,5 odsto, odnosno sa padom od skoro 600 poena.

Vrednost akcija na kineskim berzama pada od sredine juna kada su bile na vrhuncu, zbog čega su vlasti pokrenule široke intervencije u pokušaju da obuzdaju taj trend, ali ni najnovije tržišne intervencije zvaničnog Pekinga nisu uspele da povrate poverenje, prenosi agencija AFP.

Gotovo 9-procentni pad akcija u Kini potresao je globalna tržišta u ponedeljak.

Pojedine evropske berze su takođe zabeležile gubitak iznad sedam procenata u popodnevnom trgovanju u ponedeljak. Londonski FTSE 100 oslabio je 4,67 procenata i na zatvaranju je iznosio 5.898,87 bodova.

Pariski KAK 40 je skliznuo za 5,35 odsto na kraju dana, na 4.383,46 bodova, pošto je prethodno bio u gubitku za više od osam procenata. Frankfurtski DAX 30 je pao 4,70 odsto, i završio na 9.648,43 bodova, što je njegov najveći procentualni pad od novembra 2011. godine.

- Pratimo situaciju u Kini vrlo pomno. Međutim, negativne posledice po nemačku privredu će verovatno biti ograničene - izjavio je portparol vlade najveće evropske ekonomije novinarima u Berlinu.

Među ostalim evropskim tržištima koja su doživela "crni ponedeljak" s gubitkom iznad pet procenata nalaze se berza u Amsterdamu, Briselu, Milanu, Madridu i Oslu, čiji je indeks završio na najnižem nivou za četiri godine.

Krizom pogođena glavna grčka berza oslabila je za više od 10 odsto, podlegavši takođe negativnom uticaju rasprodaje akcija u Kini, kao i pritiscima zbog političke neizvesnosti u Grčkoj uoči vanrednih izbora koji će se verovatno održati sledećeg meseca.

Akcije na berzi u Šangaju su u ponedeljak potonule 8,49 odsto, što je najveći pad od februara 2007, a više od 800 akcija dostiglo je dnevni limit pada od 10 odsto, navodi "Blumberg". Šenženski kompozitni indeks pao je 7,7 odsto na 1.882,46 poena. Akcije naftnih giganata PetroČajne i Sinopeka pale su 4,9 odnosno 8,94 odsto.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online