Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.05.2010.
04:15
Tanjug A

Mladi u Japanu teško do posla

Hiroki ima samo 23 godine i diplomu koledža za koju je verovao da će mu otvoriti put na tržištu rada, ali posao nije našao u više od 40 firmi kod kojih je za mesec dana tražio zaposlenje.

Takvu sudbinu deli velik broj mladi Japanaca, školovanih i stručnih, spremnih za radne izazove. Međutim, svi su izgledi da će oni u Japanu biti "druga izgubjena generacija", kao što su bili mladi u periodu 1994-2000. koji u Japanu nazivaju "ledeno doba". Tada je počela da opada potražnja za mladim kadrovima, a tržište rada je sve manje imalo da ponudi u inače industrijski razvijenoj i kompjuterizovanoj privredi.


Sada je situacija čak teža, zemlju je zahvatila svetska ekonomska kriza i recesija najgora od Drugog svjetskog rata. Lane je japanski izvoz bio preko 40 odsto manji nego prethodne godine, a na to je najviše uticao pad trgovinske razmene sa SAD i Kinom.


Opet je japanska omladina u klopci između nepostojanja novih radnih mesta i nesigurnog, privremenog zapošljavanja pod veoma neodgovarajućim uslovima. "Nema nikakve sigurnosti", požalio se Hiroki, koji je kao student radio mnoge privremene poslove i četo ostao neisplaćen.


Vlada premijera Jukija Hatojame je nedavno odlučila da se limitira broj radnih mesta privremenog karaktera, zakon o tome treba da stupi za tri godine, ali stručnjaci već sada smatraju da će to samo pogoršati problem nezaposlenosti mladih.

Japan ''najstarija'' država na planeti

 

Mnogi školovani Japanci traže posao u drugim zemljama čime se smanjuje ljudski potencijal zemlje u kojoj je stanovništvo sve starije.
Prosečan Japanac danas ima 42,9 godina, a životni vek je 89 godina, pa je Japan prvi na svetskoj listi najstarijih stanovnika, i u proseku i po životnom veku.


Ono što treba uraditi jeste da se zaštite i obezbede stalna radna mesta, omogući lakši prelazak na druge poslove, unapredi penzioni sistem i pokuša prevazilaženje sada jasno postojećeg razgraničenja između stalnih i privremenih i legalnih i nelegalnih poslova, ocenio je Ričard Džeram, glavni ekonomista jedne strane kompanije u Japanu.


On smatra da aktuelna vlada levog centra u Japanu teško da će uspeti da preduzme "neophodne, ali nepopularne mere".


Japan je posle Drugog svetskog rata doživeo ekonomski uspon i mnoga radna mesta su bila popunjena ljudima koji su čitav radni vek provodili na jednom mestu. Takav trend je prekinut u vreme ekonomske stagnacije i recesije. Ipak, jedna-trećina sada zaposlenih su upravo ljudi sa dugim stažom na istom radnom mestu i shodno tome, određenim beneficijama i većim zaradama.


"Ako bi u danasnje vreme nastavili politiku bezbednih i većih zarada starijih radnika, to bi bilo kao žrtvovanje mogućnosti mladih da se uopšte zaposle", izjavio je Naohiro Jaširo, profesor ekonomije na međunarodnom univerzitetu ICU u Tokiju.


On se zalaže za "fleksibilnije tržište rada" i za "jednaku zaradu za jednak posao", bez ograničavanja šansi mladima i uskraćivanja prava starijima, prenele su agencije.
"Mladim diplomcima u Japanu nude se samo privremena i neregularna radna mesta, sa niskim zaradama i bez beneficija koje imaju stalnozaposleni, zato im treba pomoći da pre diplomiranja nađu stabilan posao", ocena je Masajoa Murajame iz gradske uprave Tokija.


A stabilnih i trajnih poslova je sve manje, tvrdi Hiroki s početka priče, koji je naveo da mu je u bar 10 od 40 firmi koje je obišao tražeći posao rečeno da primaju samo privremene najamnike. Analitičari prilika u Japanu upozoravaju da zemlja sebe dovodi u rizik posebne vrste time što ne vodi računa o otvaranju novih radnih mesta za mlade.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online