Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.05.2010.
15:33 >> 17:58h
Tanjug A

Protest radnika "Zastave" zbog smanjenja plata

Nekoliko stotina radnika "Zastava automobila" protestovalo je danas zbog smanjenja zarada radnicima te fabrike, koje još nije angažovalo srpsko-italijansko preduzeće "FIAT automobili Srbija" (FAS), a koje su im garantovane, pre dve godine potpisanim protokolom reprezentativnih sindikata i Ministarstva ekonomije.


"Apelujemo na Ministarstvo ekonomije i državne institucije da zakon mora da se poštuje i da potpisani protokol mora da se uvažava", rekao je predsednik Samostalnog sindakata "Zastava automobila" Zoran Mihajlović na protestu koji je održan ispred ulaza u FAS.


Protestu su prisustvovali i radnici drugih "Zastavinih" fabrika, članovi gradskog sindikata metalaca i gradskog sindikata komunalaca.

Ljubić: Nema novih pregovora o visini plata


Stav Ministarstva ekonomije povodom protesta radnika "Zastava automobila" ostaće nepromenjen i neće biti novih pregovora o visini njihovih plata, izjavio je savetnik u ministarstvu Aleksandar Ljubić. "Određen broj ljudi, negde oko 600 njih, ne dolazi u fabriku, niti na posao i u skladu sa zakonom ima pravo na 60 odsto zarade", rekao je Ljubić.

Mihajlović je podsetio da je tim protokolom definisano da svi radnici Fabrike automobila koji ne rade dobijaju platu kao da rade sve dok ih ne preuzme FAS ili kooperanti te srpsko-torinske fabrike.


Prema njegovim rečima, "smanjenje zarada na 60 odsto je nezakonito, a nije u skladu sa zakonom ni to što je odluka doneta u aprilu, a radnici su umanjene plate dobili za mart".


"Protest nastavljamo u ponedeljak 10. maja i na ovaj način tražimo socijalni dogovor sa nadležnima, jer mi smo spremni na kompromise i potpisivanje novih aneksa protokola kako se ova situacija ne bi zaoštrila", rekao je Mihajlović.


On je dodao "da će radnici potom protest preseliti na plato ispred gradske Skupštine", jer je i gradonačelnik Veroljub Stevanović učestvovao u dogovorima da radnici Fabrike automobila, sve dok se za njih ne nađe posao, dobijaju mesečnu zaradu kao da rade.


Mihajlović je rekao da su i sindikati i radnici za smanjenje plata, ali ne na 60 odsto, jer je to u visini minimalnog ličnog dohotka, već na 85 procenata od pune plate, kao i da radnici, pre svega, žele da rade.


"Niko nema pravo da radnike naziva neradnicima, jer najveći neradnici su u Vladi Srbije koji su nas i doveli u ovaku situaciju i ne mogu zaposlenima u metalskoj industriji da obezbede posao", ocenio je Mihajlović.


Mihajlović je izjavio i "da ono što radnike 'Zastave', ali i FAS-a očekuje u narednom periodu nije ni malo dobra perspektiva za metalce".


"Jedan broj radnika 'Zastava automobila' koji je angažovana u FAS-u na izmeštanju opreme uskoro će ostati bez posla, jer se taj posao privodi kraju, a zaposleni u FAS-u će zbog rekonstrukcije pogona, biti poslati na tromesečno plaćeno odsustvo što znači da će oko 3.000 radnika dobijati 60 odsto zarade", rekao je Mihajlović.


Predsednik Samostalnog sindikata "Zastava oružja" Dragan Ilić rekao je da ta sindikalna organizacija daje punu podršku radnicima Fabrike automobila i naglasio "da oni koji kreiraju privredu Srbije neće uspeti da zavade sindikate".


Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Kragujevca Goran Milić rekao je "da je bahata politika ljudi na vlasti dovela dotle da danas u tom gradu od 30 preduzeća metalske industrije ne radi 25, a da u ostalih pet radnici ili su na plaćenom odsustvu ili ne primaju ni zagarantovane minimalne lične dohotke".


Ocenjujući "da je pre dve godine bilo potrebno mnogo energije da se potpiše protokol reprezentaivnih sindikata sa Ministarstvom ekonomije", predsednik sindikata komunalaca Kragujevca Branko Petrašinović je zapitao "da li je i sada potrebno mnogo energije da se država natera da poštuje zakone i potpisana dokumenta".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online