Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 03.08.2015.
19:53
blic.rs A

Veliki vođa našao pare za plate i penzije

Premijer Aleksandar Vučić izgleda je pronašao novac za ispunjavanje obećanja o vraćanju dela plata i penzija. Prema podacima Vlade Srbije, budžet je u julu imao veće prihode od rashoda i to za 2,2 milijarde dinara.

Tanjug
Dokazaće svoje nevernim Tomama: Vučić

Javne finansije su u mnogo boljem stanju nego što je to predviđeno dogovorom sa MMF i najnoviji podaci pokazuju da Vučić po svoj prilici neće imati tako težak zadatak da ih ubedi da krajem godine poveća plate i penzije. Prema dogovoru sa MMF, u prvih sedam meseci bilo je predviđeno da budžetski deficit bude 100,6 milijardi dinara, dok je realno potošeno svega 24,2 milijarde dinara, odnosno 76,4 milijardi dinara manje!

Ovo je treći put ove godine da Vlada ima veće prihode od troškova u budžetu, posle januara i februara. Ali, ovaj rezultat je još bolji ukoliko se zna da je tokom prošlog meseca bilo i 13,9 milijardi dinara povraćaja od plaćenog poreza na dodatnu vrednost (PDV).

Prihodi od PDV i dalje su bolji nego prošle godine, prihodi od akciza su nešto manji nego u 2014. godini zbog smanjenog prometa jedne velike inostrane kompanije u Srbiji, a prihodi od carine nastavljaju da rastu iz meseca u mesec. Najdrastičnije rastu prihodi od javnih preduzeća. Tako se u julu u budžet slilo 242,2 milijarde dinara, što je sedam puta više nego u 2014. godine.

Da premijer Vučić i dalje ne dozvoljava ministrima da rasipaju novac pokazuju podaci o manjim izdacima za zaposlene, za plaćanje roba i usluga, ali zato više novca ide ugoženima. Novost svakako predstavljaju veći izdaci za socijalna davanja, pa je samo u julu iz budžeta otišlo gotovo 12 milijardi dinara za socijalnu zaštitu, što je više nego proteklih godina.

Poštovanje sporazuma sa MMF ključni je adut premijeru Vučiću da od njih traži saglasnost za vraćanje dela plata i penzija. Ukoliko u tome uspe, kakav-takav boljitak ostetiće i oni u državnoj upravi kojima plate nisu ni smanjene. A onda Vučiću ostaje novi ekonomski zadatak: kako pomoći privatnom sektoru da izađe iz kredita koji prete da uguše njihovo poslovanje, kako da dođu do novih poslova, do zapošljavanja novih ljudi i većih zarada.

Konačno krenule investicije

Velika budžetska boljka premijera Vučića mesecima unazad bili su prihodi opština i kapitalna ulaganja u infrastrukturu. Međutim, najnoviji podaci iz jula pokazuju da su investicije za 1,2 milijarde veće nego prošle godine! Takođe, opštine su u julu dobile gotovo 3,5 milijardi više nego lane.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.08.2015. 20:46
Blizu mog mesta gde ja živim gradi se najsavremenija fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, ovaj demagog sa slike je trebao danas da je poseti (neznam da li je bio ili nije). Cele prethodne noći su krpili udarne rupe, kosili korov, komunalci praznili kontejnere, kao da dolazi neki čovek, a ne Kuučić da se prvi poosserre u filtere prečišćivača, misleći da će nova fabrika da opere svo srranje koje je izašlo iz njegova usta.
Ponedeljak 03.08.2015. 20:06
Za sve što je uradio narodu Srbije dabogda ga rak pojeo za mesec dana !!!
Ponedeljak 03.08.2015. 22:14
И фаворит вечери : "U Srbiji su porezi najniži, samo u još jednoj zemlji u regionu je isti PDV." Predsednik Vlade Srbije o visini poreza na dodatu vrednost. (Kurir, 2. 1. 2015. godine)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online