Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.04.2010.
21:42
mondo.rs, emg.rs A

Svetska banka: Srbija da radi na investicijama

Šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Sajmon Grej ocenio je da Srbija mora da krene ka novom modelu privrednog rasta koji se ne bazira na potrošnji, već na investicijama.

Krenite ka novom modelu privrednog rasta: Savet Sajmona Greja Srbiji
 

Grej je za majski broj beogradskog mesečnika Bankar, koji izlazi u petak, precizirao da su za novi model rasta bitne investicije koje podstiču izvoz i ako je moguće investicije u nove pogone (grinfild).

Prema rečima Greja, do povećanja privrednog rasta Srbije po stopi od dva odsto u ovoj, tri odsto u narednoj godini i pet odsto u 2012. može doći samo ako uspe reforma propisa, ako se poveća udeo privatnog sektora i smanji javna administracija.

Na pitanje koje su posledice odlaganja reforme u javnom sektoru, on je je rekao da su krizi posledice nešto oštrije, jer se Srbija ne može oslanjati na spoljne izvore kapitala uz kojih bi finansirala privredni rast.

"Ako se to ne uradi dovoljno brzo, onda neće moći da se dostigne zdrava stopa rasta i smanji nezaposlenost, što je sve neophodno za članstvo u EU. Što su reforme sporije, to je niži rast i ekonomija je manje spremna za evropsko tržište", rekao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Hoće li biti gotov deo koridora 10?

Na pitanje da li je realno da se deo koridora 10 kroz Srbiju završi do maja 2012. godine, Grej je rekao da može da odgovori samo o deonicama koje finansira Svetska banka.
"Možemo samo da govorimo o deonicama koje mi finansiramo, Grabovica-Grdelica, Vladičin Han-Donji Neredovac, kao i obilaznici oko Dimitrovgrada. Ona prva treba da bude završena i nadamo se da može da bude gotova u narednih nekoliko godina. Ne bih voleo da pričam o drugim deonicama koje još nisu ni počele da se grade", rekao je Grej.

Prema rečima Greja, Lisabonski ciljevi koji su postavljeni 2000. za Evropu, čiji deo Srbija želi da bude, nalažu da 70 odsto populacije od 15. do 64. godine treba da bude zaposleno.

"U toj grupi stanovništva u Srbiji je svega 50 odsto zaposlenih, odnosno 2,5 miliona ljudi. Ako hoćete da dostignete taj nivo, treba da se zaposli još 900.000 ljudi", rekao je on, ističući da se ta mesta ne mogu stvoriti u javnom, već da moraju da nastanu u privatnom sektoru.

Grej je ocenio da bi novac od privatizacije Telekoma Srbije najbolje bilo iskoristiti za razvoj infrastrukture. Druga opcija je, kako je rekao, da se te pare koriste za smanjenje nivoa javnog duga, ali je dodao da to ne bi bilo pametno uraditi dok traje kriza.

U ovoj fazi, tokom krize, kako je rekao, mnogo je pametnije koristiti novac za infrastrukturu, jer izgradnja pomaže upošljavanju ljudi i podizanju tražnje u vreme krize.

Sajmon Grej od 1. jula, nakon tri godine, prelazi da radi u sedište Svetske banke u Vašingtonu, a na mestu šefa Kancelarije Svetske banke u Beogradu će ga zameniti Francuz Lu Brefor.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online