Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 13.05.2015.
20:15
blic.rs A

Tri načina da Vučić vrati plate i penzije

Plate i penzije moći će da budu vraćene kad se trošak budžeta za te namene umanji za oko milijardu evra. Na toj računici bazirana je fiskalna politika Srbije, ali i stav MMF.

Tanjug
Trošak mora da se umanji za oko milijardu evra: Vučić

- Jedini način da Srbija trajno učini svoje javne finansije održivim jeste da se drži plana da do 2017. učešće rashoda za plate u javnom sektoru bude svedeno sa prošlogodišnjih deset na sedam odsto BDP, a izdataka iz budžeta za penzije sa 13,1 na 11 odsto BDP. U suprotnom, pitanje je da li će Srbija postići cilj, a prema kom bi naš deficit, po kom smo među evropskim rekorderima, počeo da pada od 2018. godine. To je i stav MMF - tvrdi izvor “Blica” iz Nemanjine.

Ministar finansija Dušan Vujović ne isključuje mogućnost da se pomenuti cilj, ušteda rashoda za penzije i plate u javnom sektoru, desi ranije nego što se prognoziralo.

Kako je to moguće postići?

Jedna mogućnost je drastičnije otpuštanje u javnom sektoru. To bi, međutim, moglo da ugrozi funkcionisanje državne uprave, prosvete, zdravstva i svih institucija od javnog značaja.

Druga mogućnost je drastičnije povećanje našeg bruto domaćeg proizvoda. To je danas, kada je Srbija i zvanično u recesiji, teže ostvarivo.

- Verujem da je bolje da se učešće plata u javnom sektoru u BDP smanji na oko osam, a ne sedam odsto. To bi se postiglo smanjenjem broja zaposlenih za deset odsto u roku od tri godine, kao i zamrzavanjem plata tokom ove i naredne godine, ali ne i 2017. Smanjene uštede na troškovima plata u javnom sektoru bi se nadoknadile većim smanjenjem subvencija ili poboljšanom naplatom poreza. Ukoliko ove mere ne bi dale dovoljne efekte, tada je opravdano da se razmotri neka rezervna mera, kao što je povećanje PDV. Sa stanovišta društva bolje je da se kroz godinu-dve poveća PDV nego da se pogoršaju javne usluge - zaključuje profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

Čeka se struja

Misija MMF potvrdila je prvu reviziju aranžmana sa Srbijom. Međutim, do njenog konačnog usvajanja neophodno je da Beograd u Vašington pošalje informaciju kada će i koliko da poskupi struja. Izvršni odbor MMF na kom će se raspravljati o reviziji aranžmana sa Srbijom biće održan krajem juna.

Prema proceni Arsića, do kraja 2017. godine, plate koje su prošlog oktobra umanjene, u tom periodu realno bi izgubile na vrednosti i 20 odsto.

- Smanjenje rashoda na zaposlene u javnom sektoru za više od dva odsto BDP ozbiljno bi ugrozilo funkcionisanje državnih institucija - zaključuje Arsić. On, ipak, upozorava da je prerano razmišljati o vraćanju plata i penzija na nivo iz prošle godine. Time bi se, kaže on, u potpunosti poništili rezultati koje je, u fiskalnoj konsolidaciji, imala Vlada.

- Kada bi se plate i penzije vratile na iznose pre umanjenja, 10 odsto veće nego što se sad isplaćuju, i troškovi bi se vratili na nivo pre otpočinjanja fiskalne konsolidacije. Znači, dosadašnji trud i žrtva bili bi uzaludni. Realnije je da tokom naredne godine Vlada isplati neki vid jednokratne pomoći ovim kategorijama, ali u iznosu ne većem od 20-30 odsto primanja - zaključuje prof. Arsić.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.05.2015. 20:19
Поднеси оставку, распусти владу и колективно идите у Забелу. Са овим својим потезом спасићеш Србију.
Sreda 13.05.2015. 20:23
Tri nacina da se povecaju plate i penzije.Da podnese ostavku,raspusti vladu ili krajnje resenje da ga neko ubiije.
Sreda 13.05.2015. 21:18
ne treba tri....jedan ali najbolji način je kao što je uradio tvoj kolega,premijer Mađarske Viktor Orban:smanji poreze i socijalno osiguranje pa ćeš smanjiti i inflaciju i nezaposlenost..i najvažnije odje/bi mmf kao i on što je uradio...ali za to trebaju muuda,a fakt je da je ta kategorija je kod tebe Acika smanjena na mikroskopsku proporciju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online