Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.02.2015.
14:30
Beta A

Protest radnika Vagonke: Hoćemo posao i 12 plata što nam dugujete

Radnici MIN Vagonke protestovali su danas (4. februar) u fabričkom pogonu i u upravnoj zgradi zbog najavljenog stečaja te firme i višegodišnjeg teškog ekonomskog stanja.

Reuters/S.V.
Protestovali su u fabričkom pogonu i u upravnoj zgradi zbog najavljenog stečaja (Foto: Ilustracija)

Radnici su zatražili od rukovodstva i ministarstava da obezbede opstanak Vagonke, isplatu 12 zaostalih plata, povezivanje radnog staža zaposlenima za poslednje četiri godine i otpremnine od 300 evra po godini staža za one koji napuštaju firmu.

Na sastanku sa direktorom Vagonke Ivicom Radosavljevićem radnici su se složili da fabrička delegacija otputuje u petak u Beograd i ode u Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, kako bi se našlo rešenje za spas te niške fabrike.

Zaposleni su najavili da će u slučaju negativnog ishoda ovog sastanka, blokirati auto-put.

Radnici Vagonke su tokom protesta kritikovali direktora Radosavljevića kao glavnog krivca što je preduzeće na državnoj listi za stečaj. Oni kažu da je Radosavljević, od kraja 2011, kada je postavljen na mesto direktora i privremenog zastupnika kapitala, lošim radom oterao dugogodišnje poslovne partnere niške fabrike vagona koju je godišnje zaduživao za po 200 miliona dinara.

Zaposleni su upozorili da će Vagonka teško uspeti da ponovo pokrene proizvodnju, jer je direktor u staro gvožđe prodao dobar deo fabričkih mašina i opreme.

Radosavljević je sve to negirao i rekao da je Vagonka u teškoćama jer godinama nije mogla da od Agencije za privatizaciju izdejstvuje socijalni program za odlazak prekobrojnih radnika.

- Vagonka ima 272 radnika, a fabrici je realno potrebno stotinak. Prekobrojni radnici su pojeli fabričku masu - kazao je Radosavljević i ocenio da bi Vagonka sada poslovala s dobitkom od najmanje 25 miliona dinara godišnje, da je na vreme dobila socijalni program za odlazak prekobrojnih radnika.

Radosavljević je, međutim, rekao da je odluka o pokretanju stečajnog postupka politička, a ne ekonomska.

- Vagonka ide u stečaj iako je bila jedina državna firma koja je pre dve godine završila celokupan posao dobijen od Železnica Srbije. Fabrika vagona u Kraljevu i smederevski Želvoz posao koji im je država isplatila, nisu uradile do kraja, a ipak ne idu u stečaj - rekao je Radosavljević i istakao da će rukovodstvo i sindikat pokušati da ubede Vladu Srbije i Agenciju za privatizaciju da Vagonka ode u stečaj sa "Unapred pripremljenim planom reorganizacije".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online