Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.02.2015.
20:58
Politika A

Ispovest Srbina koji je prevario banke

U trenutku kada je aktuelna priča o kreditima, zbog problema koji su nastali rastom vrednosti švajcarskog franka, našla se i ispovest jednog građanina Srbije koji je uspeo da nadmudri sistem. U ispovesti za Politiku on govori kako mu je to uspelo.

money.howstuffworks.com
Napravio je računicu i pronašao rupu u sistemu

- I među kreditno sposobnim građanima Srbije postoje oni koji su više sposobni i oni koji su jedva sposobni. U koju grupu spadam shvatio sam kada mi je prispela treća rata kredita. Bilo je to pre sedam godina, a nekoliko meseci pre toga, dilemu da li da uzimam kredit u evrima ili dinarima, presekao sam vrlo jednostavno.

Morao sam to da uradim u dinarima, jer za njih nije tražen depozit, koji ionako nisam imao.

Jer, što bih uzimao kredit ako imam evre u slamarici. Jeste da je za dinare bila gotovo duplo veća kamata, ali dug na kreditnoj kartici koje mi je banka lukavo uvalila i time bacila u dužničko ropstvo, od nekih 150.000 dinara, dve godine mi je tavorio. Nikako nisam uspevao da smanjim minus, a samo sam otplaćivao kamatu na glavnicu. I to bi išlo unedogled da mi nije sinulo da pomoću kredita skinem omču oko vrata. Rata bi mi bila koliko i prethodna mesečna kamata, a za tri godine bih se tako izvukao iz minusa.

Ubeđivala me je bankarka da je bolje da se zadužim sa evro-klauzulom, ali sam ostao uporan da probam u dinarima. Uzeo sam zajam da vratim dug i da mi se nađe koja para u crnom fondu. Kad mi je isplaćena dinarska kreditna svota mogao sam da kupim oko 5.000 evra. Anulirao sam rupu na kreditnoj kartici i jošte kupio bele evre za crne dane.

Taj treći mesec dinarska rata mi više nije bila ekvivalentna evro stotki već je bila oko 85 evra. Sve u svemu, pedantno sam beležio koliko bi mi svakog narednog meseca dinarska rata bila u evrima i shvatio da sam sposobniji nego što sam mislio. Suma sumarum, da ne davim, banka mi je dala 5.000 evra, a vratio sam joj nešto malo više od 4.000. Prevedeno, od klizanja dinara, umesto banke, ja sam imao koristi.

Davanjem kredita sa deviznom klauzulom banke su na našem tržištu imale ekstraprofit. Prodajući klijentima novac kao robu, zarada banaka svuda u svetu trebalo bi da je iskazana u kamatama. Kod nas dodatnu i to veliku zaradu banke stiču na kursnim razlikama. Sve to zavijeno u lepu i pomalo nerazumljivu formu, sa raznim liborima, euriborima, nominalnim, eskontnim i interkalarnim kamatama, pa troškovima održavanja kredita, tekućeg računa, provizijama na odobravanje i naknadama za uverenja iz kreditnog biroa i kupovinu menica.

Što komplikovanije, to bolje po banku, a lošije po klijente.

Baveći se takozvanom prostom matematikom, obrnutim redom, množeći iznose rata sa periodom otplate, upoređivao sam koeficijente ili prosto rečeno, koliko dinara uzmeš, a koliko vratiš. I tu sam shvatio da postoji rang-lista banaka, od onih koje ti za dinar traže 1,40 do onih koje hladnokrvno za dinar otimaju čitavih 1,80.

I koji sam recept upotrebio da im doskočim: Otvorio sam tekuće račune u tri banke i podigao dinarske gotovinske kredite sve do limita od pola plate, kupovao evre na ulici i davao ih bankama na oročenu štednju pa je i tu kanuo koji evrić. Čak sam u jednoj od tih banaka refinansirao sopstveni kredit, jer su uslovi postali povoljniji, u prevodu, smanjio ratu, a dobio i malo dinarskog keša.

Da nisam usamljeni jahač, o tom bingu sam pričao i prijateljima pa me je više njih sledilo. I nisu se pokajali. Oteli smo tako bankama kursne razlike igrajući na procenu empirijsko-zdravorazumskih saznanja da će dinar da kliza. Kada je sve to počelo, evro je vredeo, sećam se oko 72 dinara, a danas oko 122. Toliko - završio je svoju priču ovaj građanin

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online