Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.01.2015.
17:59
blic.rs A

EPS "šteluje" tender za naplatu struje

Elektroprivreda Srbije je raspisala tender za posao vredan oko 15 miliona evra u kome su postavljeni takvi uslovi da odgovaraju samo jednoj stranoj kompaniji dok eliminišu domaća preduzeća, saznaje Blic.

Fonet
Favorizuje "strance": Aleksandar Obradović
 

Tender, čiji je rok produžen do 26. ovog meseca, raspisan je za nabavku - jedinstvenog informacionog sistema za obračun i naplatu električne energije. Dosad su decenijama rešenja za naplatu radile domaće firme, među kojima i Elektrotehnički fakultet.

Prema saznanjima Blica, jedina kompanija kojoj odgovaraju uslovi tendera je strana kompanija SAP. S ovom istom firmom EPS je već sklopio jedan posao otkako je na mestu direktora Aleksandar Obradović, a direktor IT sektora Dragan Jeremić. Prošle godine sklopili su ugovor za "poslovni softver" vredan 3,99 miliona evra do kog se došlo - direktnom pogodbom.

Istorija nameštanja

Direktor EPS Aleksandar Obradović dao je milionske poslove stranim firmama u kojima je bio menadžer. Obradović je zaključio ugovor sa "Arthur D. Little" u Pragu vredan 248,7 miliona dinara. EPS je ugovorio posao i sa cementarom "Lafarž BFC" iz Beočina na 11,6 miliona dinara.

Tender već u startu ima uslov koji favorizuje ovu kompaniju, a to je da ponuđač "ima najmanje jedan projekat implementacije softvera minimalne vrednosti ugovora od tri miliona evra".

Među uslovima iz konkursne dokumentacije kojima se eliminišu domaće kompanije je - da su u poslednje tri godine imali poslovni prihod čija vrednost po godini iznosi minimalno deset miliona evra. Domaće kompanije čak ni u zajedničkoj ponudi ne mogu ovaj uslov da zadovolje.

U konkursnoj dokumentaciji ima stavki koje se odnose na poslovni kapacitet preduzeća. Definisano je nekoliko uslova koji su praktično neostvarivi za srpske kompanije. Uslovi, međutim, imaju istu šemu, a to je da - nije presudan predmet nabavke već vreme u kome je neka kompanija odradila postavljanje nekog, bilo kog softvera i visina zarade u tom poslu.

U brižljivo postavljenim uslovima su i oni koji se odnose na tehničku specifikaciju koja mora biti zadovoljena. Tako - ponuđač posla mora da nudi softver koji je aktivan kod bar jednog korisnika sa minimum milion mernih mesta.

S ovim uslovom domaće kompanije ne treba ni da šalju koverte sa ponudama. U Srbiji dosad nije ni postojala kompanija koja ima jednog klijenta sa više od milion mernih mesta.

Vodilo se računa i u delu kakve kadrovske kapacitete treba da ima dobitnik posla. Iako se stiče utisak da se uslovom kod rukovodioca projekta i interne kontrole kvaliteta sa zahtevom znanje srpskog jezika i govor i pisanje favorizuju domaće kompanije, one međutim ni u ovom delu nisu u igri. Ostali uslovi su takvi da oni kojima je srpski maternji praktično ispadaju. Prema saznanjima Blica, samo kompanija SAP ima radno angažovane kadrove kojima odgovaraju svi navedeni uslovi.

EPS: Uslovi nisu diskriminišući

Blic je naveo osam uslova koji se mogu smatrati diskriminišućim ili irelevantnim za dobijanje posla i postavio pitanje nadležnima u EPS zašto su baš oni zadati. Objašnjenje nisu dobili već samo:

- Kako je tender još uvek u toku, ne možemo detaljnije objašnjavati definisane kriterijume i parametre. EPS smatra da uslovi nisu diskriminišući.

Blic nije dobio precizan odgovor ni na pitanje da li se uslovima u konkursnoj dokumentaciji favorizuje određeni ponuđač. Umesto toga, rečeno nam je da je nabavka jedinstvenog informacionog sistema strateški i najvažniji projekat i da se nabavka sprovodi u skladu sa zakonom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online