Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 06.01.2015.
06:50
D. Dekić - Vesti A

Od estrade državi ni bakšiš

Godinama nedodirljiva srpska estradna tvrđava našla se na meti novog direktora Poreske uprave Marka Marinkovića, koji je već u prvim radnim danima 2015. obelodanio da se proverava jesu li pevači platili poreze za praznične nastupe koji su im za jednu noć doneli zarade od 10.000 do 50.000 evra. Da su ti podaci lako proverljivi za "Vesti" kaže predsednik najstarijeg i najbrojnijeg Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije, pevač narodne muzike Andrija Bajić, koji se slaže da porez treba uredno izmiriti.

Fonet
Koliko su zaradili: Marko Marinković
 

- Za one koji su nastupali na gradskim trgovima podaci o zaradi mogu da se uzimu od lokalnih organa vlasti, dok je za nastupe u elitnim hotelima odgovor u njihovom računovodstvu koje ima ugovor o nastupu sa pevačem - pojašnjava Bajić koliko je lak pristup tim podacima.

Prema grubim procenama, srpska estrada godišnje utaji više od 90 miliona evra poreza, pa je tokom prethodne decenije država na ovaj način izgubila blizu milijardu evra. Sve najave da će se "stati na rep estradi" nisu otišle dalje od medija. Na pitanje našeg lista Poreskoj upravi da li će osim novogodišnjih u legalne tokove biti uvedeni svi nelegalni prihodi estrade, iz ove službe juče nije stigao odgovor.

Andrija Bajić tvrdi da danas retko ko od njegovih kolega može dobro da zaradi i da 50.000 evra koji se pominju kao novogodišnji honorar nekih zvezda retki na estradi mogu da zarade za čitavu godinu.

Legalni siromasi

Andrija Bajić kaže da članovi njegovog Udruženja redovno Poreskoj upravi predaju obrazac PPDSU i izvod s tekućeg računa.
- Ko pređe zacrtani limit na taj deo plaća porez, ali niko od naših članova, renomiranih pevača nije po tom osnovu oporezovan - objašnjava Bajić.
On ne zna da li i ko za tezge dobija novac na ruke jer je taj posao na nadležnim organima u državi. Mediji objavljuju da je Seka Aleksić pevala za 40.000 evra, što je ona demantovala, da je Aco Pejović dobio, navodno, 30.000 evra, Ana Nikolić 20.000, a Nataša Bekvalac 16.000 evra.

- Sve nas trpaju u isti džak, a ima pevača i muzičara koji jedva sastavljaju kraj sakrijem i godinama unazad ne mogu da plate ni godišnju članarinu od 3.000 dinara - kaže Bajić.

Z. K. Munja
Pevala navodno za 40.000 evra: Seka Aleksić
 

Poznato je da estrada najviše zaradi na nastupima po klubovima i diskotekama u zemlji i inostranstvu, ali i na svadbama, a kako se čuje u tim krugovima, šema za izbegavanje poreza je dobro razrađena. Kad se ugovori tezga za noć, ugovor se ne potpiše ili se unese znatno manji iznos od ugovorenog. Najbolje prolaze na svadbama, gde im se osim bakšiša, i honorar za nastup daje na ruke. Bajić kaže da ima svakakvih priča, pa i onih neprovrenih da opštine peru novac preko nastupa pevača.

- Uprava neke opštine ili grada zvanično navede da je neko pevao za 50.000 evra, a isplate mu 15.000 evra. Prema onoj narodnoj da riba smrdi od glave, ako to rade organi vlasti, šta reći za pevača i kafanu u kojoj on peva za 300 evra - odgovara Bajić pitanjem.

Direktor Poreske uprave je nedavno priznao da nije lako izaći na kraj s estradom.
- Poreska uprava je kontrolisala neke estradne ličnosti, ali to nije dalo rezultate ne zbog toga da je neko bio korumpiran, već zato što što estradne zvezde dobro znaju, a bogami imaju i sredstva da plate dobre poreske konsultante - istakao je Marinković.
 

Najviše para od dijapsore

Prema mišljenju ekonomskog analitičara Aleksandra Stevanovića, estrada najviše zaradi pevajući dijaspori.
- Estrada ne prijavljuje nastupe u inostranstvu, pa tu najviše dobija. Pevači bi bili pametniji kad se ne bi hvalili uspešnim inostranim nastupima, ali kako to čine, olakšavaju Poreskoj upravi da ih uz malo truda proveri.
- Oni tvrde da plaćaju porez u državama gde nastupaju, ali bi Poreska uprava od tih država morala da zatraži podatke - kaže Stevanović za "Vesti".

POVEZANE VESTI

Utorak 06.01.2015. 07:39
Удрите по џепу те "сиромахе",арогантне!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online