Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 14.12.2014.
14:23
alo.rs A

Sećate se inflacije? Ista priča sada u Rusiji

Pad ruske rublje je nezapamćen, pad rublje, inflacija galopira, a stanovništvo se u panici ubrzano snabdeva i pravi zalihe. Cene hrane su skočile za 25 odsto u 2014. godini, a vera stanovništva u stabilnost države ozbiljno je poljuljana, navodi "Biznis Insajder" (BI).

Fonet/AP
Rublja svakog dana sve slabija, hrana svake nedelje sve skuplja
 

Neimenovani stanovnik Moskve izjavio je za BI da su rafovi u samoposlugama u glavnog grada Rusije sve češće prazni, jer se stanovnici trude da nabave što više hrane pre novog pada rublje. On tvrdi da ovako nije bilo ni u vreme krize koja se dogodila pre pet godina.

Samo cene svinjenitine i šećera porasle su za 25 odsto, a cene ribe i morskih plodova za 15 odsto, navodi "Nezavisnaja gazeta". Izveštaj državnog zavoda za statistiku takođe pokazuje da su cene u decembru nastavile da rastu.

Samo za sedam dana cene heljde, koja se u velikoj meri koristi u Rusiji, porasle su za 5,7 odsto, dok su cene jaja, krastavca i kupusa skočile između 4,3 i 6,2 odsto.

Prema podacima Ruske centralne banke, zbog skoka cena hrane inflacija je prošlog meseca dostigla 9,4 procenata. Razloge ovakve krize valja tražiti u činjenici da Rusija veći deo hrane uvozi iz inostranstva, što u kombinaciji naglog pada rublje u odnosu na dolar i sankcija koje joj je uvela EU, dovodi do inflacije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.12.2014. 14:31
Дали је Путин крив за несташицу робе и за инфлацију у Русији ???Путин није крив уопште већ су криве санкције запада.Да нема санкције сада би све било у реду у Русији.Русија сада мање извози и мање увози и зато је пад Рубље.Запад жели по сваку цену да скине Путина како би окупирао Русију.Запад жели велика природна богатства Сибира.Дали је Слободан Милошевић крив за велику инфлацију у Србији 1992.год.није крив већ су исто криве санкције фа,шис,та.
Nedelja 14.12.2014. 19:14
Mnogi su ovde ne tako davno trvdili da ce Rusija od sankcija imati koristi i da Rublja jaca. Sad pak vidim da se svi slazu da rublja pada sto i slepci vide i da ce jos da pada sto je svima dobro jasno. Pisao sam a svi su me ismejavali da je Putin napravio najvecu gresku sa Krimom. Krim ce Rusiji da se obije o glavu i najzad bice niciji. Rusija je imala najveci uticaj u svetu i sad ima najmanji. I sta je postigla, sama sebe gurnula tamo gde je bila za vreme Jeljcina.
Nedelja 14.12.2014. 17:25
A u srbiji - "med i mleko" ??? doduše - Rusi nemaju najboljeg premijera od kako je sveta i veka... i "fiat".... ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online