Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
34
Utorak 02.12.2014.
11:49 >> 12:50h
Beta A

Izvor EU otkrio pravi razlog odustanja od Južnog toka

U Evropskoj uniji smatraju da je pravi razlog za odustajane Rusije od međunarodnog gasovoda "Južni tok" ekonomske neosnovanost tog projekta zbog pada cena goriva, izjavio je ruskoj agenciji Interfaks neimenovani izvor u EU.

Kako je rekao, Rusija taj istinski razlog pokušava da maskira izjavama o tome da "Južni tok" obustavlja zbog stava Bugarske.

Navodno, Rusija odustala zato što se ne isplati izgradnja Južnog toka

Ruski predsednik Vladimir Putin i čelnik državne gasne kompanije Gasprom, Aleksej Muler su saopštili da Rusija obustavlja projekat gasovoda koji je trebalo da ruski gas preko Crnog mora dovede do južne Evrope.

"Izgradnja Južnog toka košta ogromne pare. U uslovima kada cene nafte i gasa padaju, izgradnja Južnog toka postaje ekonomski neisplativa", rekao je izvor Interfakasa u EU.

Po njegovim rečima, Južni tok bi mnogo koštao Gasprom kojem je sada "zgodno da optuži malu Bugarsku i grdi je zbog propadanja projekta". Taj izvor je rekao da EU nikada nije govorila da joj se projekat Južni tok ne dopada.

"Mi smo samo govorili da ako kompanije hoće da se bavi biznisom u EU, mora da poštuje propise EU, odnosno Treći paket energetskog sporazuma. Isto tako, ako evropska kompanija želi da radi u Rusiji, mora da poštuje ruske zakone", objasnio je izvor.

Vučić: Trpimo zbog sukoba velikih!

EU: Ruska odluka znači da EU treba da ima više izvora

Odustajanje Rusije od projekta gasovoda Južni tok potvrđuje neophodnost da Evropska  unija diverzifikuje svoje izvore snabdevanja, izjavila je potpredsednica Evropske komisije Kristalina Georgijeva.

"Odluka Rusije da obustavi Južni tok i način na koji je to odlučila, potvrđuje koliko je diverzifikacija izvora snabdevanja važna za Evropu", rekla je novinarima Georgijeva, dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio tu odluku Moskve.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.12.2014. 12:07
Otkrili su oni moj da ne kazem sta...pravi razlog je sto Rusija kao prvo mora po nedavnom sorazumu sa Kinom da isporucuje u tu zemlju ogromnu kolicinu gasa, a kao drugo bez juznog toka Evropa ce imati posledice, jer joj je gas iz Rusije definitivno preko potreban. EU je igrala poker partiju sa Rusijom , njenim bijkotovanjem juznog toka, sa namjerom da oslabi Rusiju, ali je time ustvari sama sebi zabila noz u stomak.
Utorak 02.12.2014. 12:11
svaka cast putinu..naravno da ce se obustaviti izgradnja..a zasto bi da se nastavi...nas smrad vucic hoce u demonsku EU..bugarska blokira izgradnju..amerika i zapadna evropa zele da zaustave takodje ozgradnju...i zato ce da ispastamo i mi i madjarska najvise..i ostale zemlje istocne evrope... i to samo sto je evropa..postala talac demona iz amerike i zapadne evrope...
Utorak 02.12.2014. 15:32
Neće EU Ruski gas i sigurno snadbijevanje. Sve je "dragovoljno" i bez ljutnje. Sad se EU snađite. Svijet je veliki pa dobavite gas od kud vam drago. Slobodno optužujte Rusiju ako će vam tako biti lakše ali je sad svima vama jasno da Rusiju ne možete ucijeniti. A Ukrajina ostaje bez tranzita najkasnije za godinu dana.Rusi sami proizvesti cijevi i njihove će firme zaraditi pare a EU neka se preračunava. USA se smiju idiotima u Evropi. Imaju pravo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online