Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 01.12.2014.
03:36
D. Petrović - Vesti A

Srpski ajvar, hrvatski gazda

Još jedan veliki i poznati srpski brend, koji je u budućnosti Srbiji mogao da donese ogromne pare i uposli na hiljade žitelja potkopaoničkog područja i drugih delova Srbije, otišao je ovih dana za siću od oko 7,5 miliona evra u ruke stranaca. Reč je o "Bakinoj tajni", brendu lansiranom na padinama Kopaonika, na teritoriji opštine Brus, za koji se uveliko čulo u Japanu, Koreji, Rusiji, Americi, Kanadi...

Domaćice koriste starisnke recepte
 


Brend će, nadaju se na Kopaoniku i u podnožju planine, nastaviti da živi, ali više neće, bar što se vlasništva tiče, biti - srpski. Strahuje se da bi ga u jednom trenutku nove gazde mogle i ugasiti.


Vlasnik brenda "Bakina tajna", poznata srpska kompanija Fudlend koja je nastala u selu Igroš na bruskoj strani Kopaonika od Nove godine i zvanično će postati vlasništvo moćne hrvatske Atlantik grupe koja je poslednjih godina pokupovala još nekoliko poznatih srpskih brendova u oblast proizvodnje hrane, pića i sokova.

Ugovor o stoprocentnom preuzimanju Fudlenda potpisali su nedavno u Beogradu Vaso Lekić, dosadašnji većinski vlasnik ove vrlo uspešne firme, i Emil Tedeski, vlasnik Atlantik grupe, čeka se još samo formalnost: odobrenje srpske komisije za zaštitu konkurencije koje će najverovatnije stići do kraja decembra.


Pre dve decenije Vaso Lekić je zajedno sa bratom Aleksandrom i rođakom Milomirom, u Igrošu, na nekoliko šporeta smederevaca i uz ogromno znanje i tradiciju žena domaćica iz sela podno Kopaonika, osmislio brend "Bakina tajna" koji je zasnovan na proizvodnji zdrave hrane, na tradicionalan način i iz netaknute prirode.

Ajvar koji se prodaje u 20 zemalja sveta
 


Kompanija Fudlend danas je poznata širom sveta kao "srpski brend" koji je sa svojim programom "Bakina tajna" stigao u čak 20 zemalja - do Rusije, Japana, Katara, Paname, Švedske, Švajcarske, Španije, Koreje, Amerike, Engleske i Australije gde se prodaje u najeminentnijim trgovinskim lancima. Tražen je i u drugim delovima sveta.

Šansa za seljaka

Planirano je da Fudlend, umesto sadašnjih 2.600 tona, godišnje prerađuje 10.000 tona voća i povrća, u prvih pet godina proizvodnja će se povećati za 30 do 50 odsto, a kasnije, zahvaljujući ulaganjima Atlantik grupe, trebalo bi da se udvostruči i utrostruči. To je šansa za srpskog seljaka koji treba da sadi što više jagoda, malina, kupina, šljiva, kajsija, paradajza, paprike...

Domaći srpski ajvar, koji se u selima podno Kopaonika priprema od domaće paprike, na tradicionalan način, i još na šporetima smederevcima, oduševljava probrane kupce širom sveta. Iz programa "Bakine tajne", vrlo traženi su i razni džemovi, slatko i sokovi od borovnice, kupine, maline, divlje jagode, drena i drugog jagodičastog voća, u programu su još mnogi proizvodi koji se izrađuju po starinskom receptu iz ovog dela Srbije.


- Nadamo se da će naši proizvodi dalje putovati u svet, ali će sve odluke o asortimanu i plasmanu ubuduće donositi novi vlasnici iz Hrvatske. Oni su sada najavili da će u "bakinu tajnu" uložiti nekoliko miliona evra, nadamo se da će tako i biti i da ćemo i dalje napredovati, i novom vlasniku je u interesu da dobro radi, jer se na "Bakinoj tajni" i te kako može dobro zaraditi. Osim zaposlenih u Fudlendu, za ovaj brend indirektno je vezano na stotine i hiljade berača borovnica, šipka, kupine, maline, višnje, drena i drugog voća na prostoru Kopaonika i centralne Srbije - kaže domaćica Marina Slavković, saradnik "Bakine tajne" iz Brzeća podno Kopaonika.

Vaso Lekić, bivši vlasnik


Vaso Lekić, dosadašnji većinski vlasnik, kaže da je bio prinuđen na ovaj potez.


- Nismo više mogli da izdržimo, više od polovine godišnjih prihoda morali smo da odvojimo za banke, lizinge i osiguravajuća društva, gubili smo i zdravlje i kapital, za dalji rast "Bakine tajne" potrebni su svež novac i mnogo veća snaga, verujemo da smo je dobili u partnerstvu sa Atlantik grupom - izjavio je Vaso Lekić.


Kompanija Fudlend ostvarila je prošle godine promet od 10 miliona evra, sa 4,5 miliona evra svežeg kapitala, koliko će uložiti Atlantik grupa, promet će se, bar takva su očekivanja, brzo utrostručiti, na Kopaoniku se nadaju da će korist imati i žitelji ovog dela Srbije.


- Ako Srbija nije imala sluha za "Bakinu tajnu", kao što nije imala ni za mnoge druge svoje brendove, imali su Hrvati, oni će se sada po svetu dičiti našim ajvarom, da je država pomogla Fudlendu srpski ajvar bi i dalje bio srpski - priča jedna radnica Fudlenda.

Hrvatska Atlantik grupa u Srbiji je već vlasnik firmi Soko Štarka, Grand proma, Palanačkog kiseljaka i Multivite. Vaso Lekić ističe da i dalje ostaje u kompaniji i da će ubuduće biti ambasador brenda "Bakina tajna" po svetu... Uveren je da će Atlantik grupa uložiti mnogo novca u marketing, distribuciju i osvajanje novih tržišta, što će svima, pa i državi Srbiji, biti od koristi.
 

Od žvaka do miliona

Emil Tedeski je imao 22 godine kad je počeo da radi u očevoj firmi u Trstu, a 24 godine kad je osnovao kompaniju Atlantik trejd sa šest zaposlenih. Od te 1991. kompanija je rasla od prodaje žvakaćih guma i čokoladica ferero. Kasnije je proširio svoju ponudu robe široke potrošnje. Atlantik grupa je 2003. godine imala 1.000 zaposlenih i godišnji promet od 140 miliona evra, a 2009. godine 1.800 zaposlenih i 300 miliona evra prometa. Prosečan godišnji rast je 10 odsto. Godine 2010. je preuzeo slovenačku firmu Droga Kolinska. Kupio ju je kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj. Poslovno carstvo danas ima 4.300 zaposlenih i promet od 640 miliona evra. Sa porodicom živi u Zagrebu, u vili od skoro 1.000 kvadrata koja je kulturno dobro.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.12.2014. 09:36
...još jedan proizvod koji ću prestati da kupujem. kupujem isključivo domaće, u jedinom domaćem trgovačkom lancu "dis". neću da sa mojim parama kupuju oružje i municiju da bi pucali na mene...a i to će uskoro doći...
Ponedeljak 01.12.2014. 08:38
Ja cu ipak da jedem samo ono sto moja baka napravi.A ne verujem da ce se neko od nasih seljaka obogatiti od ajvara.Hajde, zivi bili pa videli!
Ponedeljak 01.12.2014. 10:23
Al niko ga ne pravi kao ja. A ja necu odati tajnu nikome i cekam povoljan momenat da otvorim ja firmu za pravljenje toga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online