Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.11.2014.
09:34
alo.rs A

Koji su marketi najpovoljniji?

Uzorak od 60 namirnica iz potrošačke korpe pokazao je da je najjeftiniji trgovinski lanac "Dis", slede "Roda", "Tempo" i "Univereksport", pokazalo je istraživanje Asocijacije potrošača Srbije APOS. Po cenama višim od prosečnih, ističu se "Maksi" kao najskuplji, zatim "Merkator" i na kraju "Idea".

Poznato je da marketi pri formiranju cena pribegavaju oscilacijama po grupama namirnica, tako na primer isti trgoviski lanac se ističe po niskim cenama za ribu i testeninu, a istovremeno ima najskuplje voće i povrće.
 

Šta da vam kažemo...morate da posetite (bar) dva marketa, ako hoćete da prođete najjeftinije moguće
 

Brašno, žitarice, peciva i testenina najpovoljniji su u "Tempu" i "Rodi", a ubedljivo najskuplji u "Merkatoru" i "Maksiju". Cene ispod prosečnih u toj grupi imaju još "Dis" i "Univereksport". "Idea" ima prosečne cene brašna, testenine, žitarica i peciva. Prosečna ušteda između maksimalne i minimalne cene za ovu grupu proizvoda je 23 dinara.

Voće i povrće najpovoljniji su u "Disu" i "Rodi", najskuplje u "Tempu" i "Maksiju". Na voću i povrću može da se uštedi od 28 do 34 dinara po kilogramu.

Kada su u pitanju zamrznute i konzervisane namirnice, najnepovoljniji su "Merkator" i "Maksi". Ostali marketi su ujednačeni po cenama. Market koji je najbliži prosečnim cenama je "Idea". Ujednačeno su povoljni "Dis", "Univereksport" i "Roda". U toj grupi namirnica može u proseku da se uštedi 29 dinara, a konkretno za zamrznuto povrće čak do 50 dinara.

Za konzervisanu i smrznutu ribu najpovoljniji market je "Roda", a potom "Tempo". Cene niže od prosečnih imaju i "Dis" i "Univereksport". Najskuplji su "Maksi" i "Merkator", dok "Idea" ima cene nešto više od prosečnih. U proseku, za te namirnice ušteda je oko 40 dinara. Ako neko kupuje skuplje proizvode kao što je oslić - može da uštedi i do 80 dinara.

Kada se uporede cene mesa i mesnih prerađevina, više je skupljih nego povoljnih trgovinskih lanaca, a samim tim velike su i oscilacije između minimalnih i maksimalnih cena. Prosečna ušteda iznosi oko 200 dinara po kilogramu. Indeks odstupanja pokazuje da je meso najjeftinije kupovati u "Disu" i "Rodi". Najskuplje meso i mesne prerađevine imaju "Maksi" i "Merkator".


U grupi u kojoj su mleko i mlečne prerađevine, "Merkator" je najskuplji, a slede "Univereksport" i "Idea". Cene niže u odnosu na prosečne imaju "Roda", zatim "Dis", pa "Tempo". Prosečna ušteda po artiklu je 86 dinara, a za sireve i više od 200 dinara po kilogramu.

Na prozvodima kao što su ulje, šećer, so i napici, marketi najčešće kompenzuju popuste u ponudi. Te namirnice su najskuplje u "Maksiju", slede ujednačeni po skupoći - "Tempo" i "Idea". Najpovoljniji su "Dis", "Roda" i "Tempo", dok "Univereksport" spada među povoljne, ali je blizu prosečnih cena.

Provera u Beogradu, Nišu i Novom Sadu

Monitoring cena je rađen 18. i 19. novembra u Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Za svaki trgovinski lanac proveravane su cene u tri prodajna mesta izuzev za Merkator i Univereksport (dva) jer nemaju predstavništvo u Nišu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online