Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.11.2014.
07:31
B. Božin - Vesti A

"No nejm" roba duplo jeftinija!

Kvalitet ima svoju cenu, glasi staro pravilo. Međutim, to ne mora uvek da je tako. Iza nekih trgovačkih marki i diskont proizvoda kriju se često proizvođači sličnih skupih proizvoda-blizanaca sa poznatim imenom.

Na radnom zadatku: Kurt Majer i Uve Glinka
 

Magazin Fokus se pozabavio temom "ista sadržina, različito pakovanje" - jednostavnim trikom kojim se služe proizvođači kako bi zbunili potrošače. Naime, mnogi se pri kupovini uhvate za reklamiranije proizvode, dizajnerski lepše upakovane i sa zvučnim imenom, i naravno - skuplje. Pri tom se samo nekoliko metara dalje u regalima nalaze interesantne alternative od istog proizvođača, uz to daleko jeftinije, a po sastojcima gotovo identične kao markirana roba.


Kurt Majer i Uve Glinka iz Lineburga već godinama redovno obilaze supermarkete i diskonte i upoređuju "no nejm" proizvode sa markiranim, isprobavajući ih, mereći i prateći njihov proizvodni put. Rezultat toga je njihov savetnik za štednju i brošura o "184 dvojnika poznatih marki".


Oni tvrde da, ako se umesto skupih marki kupuju povoljnije verzije jednog proizvoda, može da se uštedi i do neverovatnih 72 odsto! Naročito su velike disproporcije kod mesnih, ribljih i mlečnih proizvoda.

Primera radi, šlag hansano u Edeci košta 95 centi, a šlag marke "dobro i povoljno" istog proizvođača je 29 centi -70 odsto manje. Voćni jogurt bauer košta 69 centi, a bezimena varijanta je za 40 centi jeftinija. Firma Bauer je za Fokus izjavila da oba voćna jogurta imaju iste sastojke, ali da ne mogu da se porede, jer markirani jogurt ima veći postotak voća i mlečnih masti. Međutim, testeri Mejer i Glinka nisu mogli da osete nikakvu razliku u ukusu pri degustaciji oba jogurta.


Isto tako, cena buter-keksa bistro je 75 centi, a proizvodi ga poznati koncern Balsen, dok skuplja varijanta lajbnickeksa košta 1,29 evra, dakle skoro duplo više. Ili, liker od trava marke underberg, koji košta 3,49, dok njegov surogat od istog proizvođača već u susednom regalu košta samo 99 centi, što je 72 odsto jeftinije.


U Lidlu se origano začin sa natpisom kanija origano prodaje sedam grama za 69 centi, a isti proizvođač Fuks GmbH prodaje skuplju varijantu od 10 grama sa sopstvenim imenom za 3,49, što je takođe razlika od 72 odsto.
 

Sličnih primera ima mnogo, samo treba dobro otvoriti oči pri kupovini, savet je dvojice lovaca na jeftine stvari.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online