Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 13.11.2014.
14:10
Beta A

Evo zašto nam slabi dinar

Na slabljenje dinara poslednjih dana dodatno je uticala isplata dividendi domaćih kompanija vlasnicima u inostranstvu, saopštila je Narodna banka Srbije.

Pozitivan doprinos vrednosti dinara daće očekivano postizanje sporazuma sa MMF-om
 

"Slabljenje domaće valute posledica je delovanja kako domaćih tako i međunarodnih faktora. Deprecijacijski pritisci na dinar su prisutni od početka druge polovine godine, pri čemu se povremeno smanjivao ili pojačavao njihov intenzitet", navela je centralna banka u odgovoru agenciji Beta na pitanje šta su razlozi slabljenja dinara.

Dinar je danas dostigao najnižu vrednost u odnosu na evro u ovoj godini. Devizni kurs je danas 120,3978 dinara za evro.

Kako je objasnila NBS, uz prisutno razduživanje banaka i smanjeni devizni priliv po osnovu investicija, pritisci na dinar su dodatno intenzivirani zbog isplate dividendi od strane domaćih kompanija koji prenose deo ostvarenog profita vlasnicima u inostranstvo.

"Isplata dividendi jeste uobičajena i dozvoljena pojava, ali se zbog povećane tražnje za devizama odražava i na kretanja na deviznom tržištu. Takođe, u pravcu deprecijacije kursa dinara uticala je i smanjena tražnja i izlazak iz dinara od strane nerezidenata, što je intenziviralo pritiske na dinare", saopštila je NBS.

Takvi pritisci na domaće valute su, kako je istaknuto, "prisutni i u drugim zemljama u okruženju i posledica su neizvesnosti regionalnog karaktera ali i smanjenih monetarnih stimulansa od strane Feda i očekivanog povećanja stepena restriktivnosti, uz istovremeno pogoršanje izgleda za značajni oporavak svetske privrede".

NBS očekuje se da će početak sprovođenja mera fiskalne konsolidacije, kao i planirane strukturne reforme u narednom periodu pozitivno uticati na stabilizaciju kretanja na deviznom tržištu.

"Pozitivan doprinos vrednosti dinara daće očekivano postizanje sporazuma sa MMF-om o zaključivanju novog aranžmana iz predostrožnosti", procenila je centralna banka.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.11.2014. 14:43
RSD slabi jer je SNS na vlasti dok mu DS pozadinu "cuva". Bankrot je ponekad lek za drzavu, paradoksalno ali prihvatljivo...
Petak 14.11.2014. 00:23
Došla je na mesto guvernera kritikujući prethodnika, a sada se polako pokazuje koliko je njeno znanje. Ovim padom dinara, takođe, se dodatno obezvređuju plate i penzije (po Krstićevom receptu) i praktično povećavaju nameti stanovništvu. (znači ne 10% već 15-20%). Ovo je još jedan dokaz da ljudi sa kupljenim diplomama ne mogu upravljati državom već treba da idu u zatvor. Idi bre ženo i pravi zimnicu, džemove, nije ekonomija za tebe. Pokazaće se da će ona biti najgori guverner posle one pijandure Atanackovića.
Četvrtak 13.11.2014. 14:32
Nema mesta za paniku doće on i na 150 din za evro, ako Jadovanka ovako nastavi da vlada kao do sada
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online