Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.04.2010.
13:47
Tanjug A

Cvetković: Cilj je privredni rast

Premijer Srbije Mirko Cvetković je danas izjavio da će ključni izazov za Vladu u 2010. godini biti obezbeđivanje održivog privrednog rasta i da je za ispunjenje tog cilja potrebno jedinstvo svih socijalnih partnera.

Cvetković je na skupu ''Socijalno partnerstvo za izlazak iz krize" rekao da će osnovni prioriteti vlade u narednom periodu biti povećanje zaposlenosti i rast privrednih aktivnosti.


Prema njegovim rečima, rast industrijske proizvodnje i izvoza u prvom kvartalu ove godine pokazuju da Srbija polako, ali sigurnim koracima, ide ka oporavku i projektovanom ekonomskom rastu od dva odsto.

Cvetković je istakao da vlada od poslodavaca očekuje više konkretnih projekata za otvaranje radnih mesta, a da će ona obezbediti odgovarajući privredni ambijent za to.

"Sindikati su u prethodnom periodu pokazali visok stepen razumevanja i očekujemo da se taj konstruktivan pristup nastavi i u periodu oporavka od krize", rekao je premijer.


Cvetković je najavio formiranje privremenog radnog tela koje će činiti predstavnici vlade, privrede i sindikata, a koje će se redovno sastajati i rešavati probleme prvenstveno vezane za nezaposlenost i unapređenje privrednih aktivnosti.

"Nećemo bežati od svojih obaveza, rešavaćemo krupne probleme i inicirati velike strateške projekte, ali očekujem i od vas da profesionalno i odgovorno date svoj konkretan doprinos povećanju obima poslovanja i poboljšanju uslova rada", rekao je Cvetković.

Skupu su prisustvovali i brojni članovi Kluba "Privrednik", među kojima su vlasnik "MK grupe" Miodrag Kostić, vlasnik "Ist pointa" Zoran Drakulić, direktor "Hemofarma" Miodrag Babić, vlasnik "ITM grupe" Toplica Spasojević i predsednik i vlasnik kompanije "PSP Farman" Branislav Grujić. Na sastanku su bili i vlasnik kompanije "Delta" Miroslav Mišković i biznismen Milan Beko.


On je naveo da će ključne mere za unapređenje položaja zaposlenih i privrede biti unapređenje strukture privrede i orijentacija ka izvozu, smanjenje učešća javne potrošnje u bruto domacjem proizvodu (BDP), smanjenje fiskalnog opterećenja zarada, nastavak reforme javnog sektora i socijalna zaštita najugroženijih kategorija građana.


Premijer je poručio da veća zaposlenost i privredni rast predstavljaju ključni preduslov za povećanje životnog standarda građana, što je osnovni prioritet Vlade Srbije.


Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da bi iz današnjeg sastanka trebalo da proistekne kvalitetniji privredni ambijent, od čega bi svi imali određene koristi.


On je naveo da bi jedino tako privrednici mogli da ostvaruju veću dobit, zaposleni da redovno primaju plate, dok bi vladi cilj trebalo da bude da poslodavci i zaposleni budu zadovoljni, da se budžet puni i da nema potrebe za zaduživanjem.

Orbović je istakao da je za sindikat neprihvatljivo dalje otpuštanje radnika, napominjući da je od 2001. godine u Srbiji izgubljeno oko 500.000 radnih mesta.


"Izlazak iz krize je onog momenta kada broj radnika počne da raste, kada počnu da se vraćaju na radna mesta. To je znak da kriza posustaje", rekao je on.


Orbović se osvrnuo i na visinu zarada u Srbiji, ističući da su među najnižima u regionu i da je mnogo građana na minimumu egzistencije, a da mnogi nisu u stanju da obezbede ni taj minimum, iako se radi o zaposlenim ljudima.

Na skupu su  učestvovali i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, ministarka finansija Diana Dragutinović, ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević, odlazeći guverner Radovan Jelašić, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić i predsednik Skupštine Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online