Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 07.11.2014.
11:53
Srna A

Pritisak na Južni tok u Mađarskoj

EU i SAD vrše veliki pritisak na mađarske vlasti da ukinu zakon kojim je omogućena gradnja Južnog toka, a Vašington je već uveo sankcije nizu visokih funkcionera i biznismena, kojima je zabranjen ulazak u Ameriku.

Oni žele da ograniče sredstva koja idu iz EU u Mađarsku i time nam prete" navode izvori iz mađarske vlade
 

Mađarski premijer Viktor Orban potvrdio je odluku da ostvari projekt izgradnje gasovoda Južni tok, usprkos protivljenju EU, pišu praške novine "Pravo".

Novi majdan

U nameri da spreče gradnju Južnog toka, SAD i EU, tvrde u Budimpešti, počeli su da organizuju "mađarski majdan".

 

Usledile su sankcije koje zabranjuju mađarskim funkcionerima ulazak u Ameriku. Zatim je nemačka kancelaarka Angela Merkel počela da kritikuje mađarski budžet.

 

"Oni žele da ograniče sredstva koja idu iz EU u Mađarsku i time nam prete" navode izvori iz mađarske vlade.

Parlament Mađarske doneo je zakon koji dopušta kompanijama, koje nemaju odgovarajuću evropsku dozvolu, da grade gasovod.

I vlast i opozicija podržale su zakon koji dopušta da se mimoiđu zakoni tzv "trećeg energetskog paketa", a upravo kršenje tih normi bio je povod da Evropska komisija "zamrzne" izgradnju Južnog toka na teritoriju EU.

Evropska komisija očekuje od mađarskih vlasti da objasne suštinu tog zakona, ali zvanična Budimpešta uverava da je zakon "u potpunosti normalan te da odgovara evropskom pravu".

I sama Evropska komisija izjavila je da nema problema sa zakonom. Oni se samo boje da je Mađarska donela taj zakon kako bi Rusija mogla da izgradi Južni tok - tvrde mađarske diplomate.

Mađarska mora dobiti energetsku sigurnost, a za to je potreban Južni tok. Taj gasovod mora se izgraditi sa Rusijom - opšti je stav mađarskih političara.

Budimpeštu ne plaši protivljenja EU, pa čak ni posledice kojim je ranije Evropska komisija zapretila svim članicama Južnog toka (Austriji, Bugarskoj, Mađarskoj i Sloveniji).

Premijer mađarske Viktor Orban kaže da ima vrlo jak argument.

"Nemačka je već izgradila Severni tok pomoću kog može da zaobiđe Ukrajinu, kao potencijalni izvor opasnosti. Mi ne želimo ništa više od onoga što je uradila Nemačka", citiraju praške novine Orbana.

Mađarski stručnjaci napominju da je Nemačka, izgradivši Severni tok, postala potpuno nezavisna od "raspoloženja" Kijeva. Isto to želi Mađarska, kao i još neke južnoevropske države.

POVEZANE VESTI

Petak 07.11.2014. 12:14
Bravo za Mađare svatili su gde je budućnost i demokratija.
Petak 07.11.2014. 14:19
Мађари имају искуства и сећање на Коминтерне, па Орбан и отпор диктата ЕУ није случајан. Сагледавши шта су добили, шта су изгубили, државничком мудрошћу и свести народа (позиција и опозиција) доносе одлуку у своју корист. Комесарско управљање ЕУ већ изазива велики отпор у Европи и нараста све већи отпор, али наши сатрапи-ма то не виде, односно не смеју то да виде. Јужни ток је енергетска независност а тиме и у сваком погледу.
Petak 07.11.2014. 15:09
Pod hitno treba uvesti sankcije SaDistima od strane EU Rusije i celog sveta. Da vidim kolko dana ce izdrzati dok ne objave bankrot i da se pobiju medjusobno. Glupa Eu radi sve protiv sebe i svog naroda, i samo je pitanje vremena kad ce im narod naplatiti racune za sve. Zabraniti uvoz i izvoz za SaD iste i gotova stvar. Mamu im satanisticku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online