Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 07.10.2014.
14:03
Beta A

"Južni tok je pitanje odnosa velikih sila"

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je u utorak da je pitanje izgradnje gasovoda Južni tok pre svega pitanje odnosa Evropske unije i Rusije i da Srbija čeka na njihove odluke.

I dalje sporna gradnja Južnog toka: Srbija čeka odluke velikih sila
 

"Mi smo sa strane, mi čekamo odluke velikih da bismo mogli da realizujemo odluke velikih", rekla je ona novinarima u Skupštini Srbije.

Kako je navela, te odluke još nisu u potpunosti donate, osim odluke same Evropske unije da Južni tok "sasvim sigurno" može da se gradi.

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je juče u Briselu da se "politički uslovi za projekat Južni tok nisu stekli, s obzirom na situaciju u Ukrajini, i da svi projekti moraju imati potpuni i jasan pravni osnov", kad je reč o propisima EU.

Ona je istakla da će, "ako i kad politički uslovi ponovo postanu normalni, onda moći da počnu tehnički pregovori" o Južnom toku.

Zvanični Vašington se pre dva dana jasno oglasio pozivom da se "prekinu sklopljeni prljavi poslovi" za izgradnju Južnog toka.

Neki zapadnoevropski mediji su u tom stavu, koji je iznela pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu Viktoria Nuland, prepoznali zahtev da članice EU stave van snage ugovore koji su s Rusijom sklopili za izgradnju gasovoda.

Zaustavljanje Južnog toka bi bilo vrlo loše

Ekonomista Stojan Stamenković ocenio je da bi za ekonomiju Srbije bilo "vrlo loše" ako bi bila zaustavljena izgradnja međunarodnog gasovoda "Južni tok".

On je rekao da ga brine da bi izgradnja "Juznog toka" mogla da bude odložena na neodređeno vreme zbog pritisaka Sjedinjene Americke Države na Evropsku uniju da, kako je rekao, "treba da prestane sa tim glupostima oko izgradnje 'Južnog toka'".

"Ako oni budu uspeli da da izvrše uspešan prtisak na Evropsku uniju, a izgleda da umeju to da rade, onda to može da se odloži na vrlo neodređeno vreme. To su velike investicije koje bi veliki efekat dali čitavoj privrednoj aktivnosti u Srbiji. Zaustavljanje bi vrlo loše", rekao je Stamenković.

U EU je sve vidljivija podela na zemlje članice i velike kompanije koje su za to da se krene u izgradnju gasovoda "Južni tok" i vlade EU, naročito na severu Evrope, koje se, uz Ukrajinu, tome protive.

Istovremeno Rusija očekuje da će izgradnja "Južnog toka" biti nastavljena kada bude imenovan novi šef Evropske komisije.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.10.2014. 14:16
Naravno da se mi tu ništa ne pitamo, kao što i nismo!
Utorak 07.10.2014. 14:49
Mihajlovićka hoće da prevari srpsku javnost priča neistine Rusija je odlučila i pravit će južni tok iz svojih srestava koliko se to god nesvidelo Mihajlovićki i AMERICI Bugarska će graditi južni tok. tako ako EU ne bude smjela dalje da nastavi kupovaće gas u Srbiji.
Utorak 07.10.2014. 16:00
Južni tok je piatnje Rusije i Srbije.Mi nismo članica EU i EU nema prava da od nas bilo šta zahteva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online