Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 06.10.2014.
16:27
Beta A

Ne zna se ko je u goroj situaciji: srpska ekonomija ili srpski radnik

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović izjavio je da poslovni ambijent u Srbiji karakterišu samo signali najava i nagoveštaja, da je ekonomija Srbije trenutno u "v.d" stanju i da ne postoje jasni kapaciteti koji bi mogli da pokrenu reforme. S druge strane, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavinost" ukazuju da radnici u Srbiji u poslednjih 20 godina nikad nisu živeli i radili u težim uslovoma od sadašnjih.

Radnici u Srbiji u poslednjih 20 godina nikad nisu živeli i radili u težim uslovoma od sadašnjih
 

"Ovakva ekonomija puna neizvesnosti samo podiže cenu izlaska iz postojeće ekonomske i društvene krize. Vreme za čekanje nam je već isteklo, a to potvrđuje pribegavanje smanjivanju plata i penzija", kazao je Đogović i naglasio da je pre četiri godine pokrenut proces fiskalne konsolidacije i reformi u javnom sektoru, ne bi bilo potrebe za smanjivanjem primanja stanovništva.

"Prošle godine bi bilo dovoljno smanjivanje od 10 odsto, a ove očigledno taj procenat nije dovoljan i ostaje bojazan, ako se ostane na nagoveštajima, da će već krajem sledeće godine biti potrebno razmatrati dodatne mere štednje čime bi se pokrenuo jači talas recesije i dublje zapadanje u agoniju krize", kazao je Đogović.

Prema njegovim rečima, Srbija se nalazi u "crnoj rupi beskonačnosti u kojoj nema dna", pa kreatori ekonomske politike treba racionalnije i odgovornije bez ikakvih marketinških primesa na delu, a ne na rečima, da pokažu da razumeju ozbiljnost situacije.

"Poslovna 2014. je godina nagoveštaja, ostaje da se vidi da li će i 2015. biti godina reformi ili još samo jedna propuštena šansa koja će Srbiju pogurati još dublje u agoniju beskonačnosti crne rupe u kojoj se nalazi", naglasio je saradnik IZIT-a. On je ocenio i da će u narednoj godini izvoz Srbije ići u "rikverc" precizirajući da je u prvom tromesečju 2014. rast izvoza bio 22,1 odsto, u prvih šest meseci 16,6 odsto, a za osam meseci 8,9 odsto.  

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavinost" ističu da su nakaradnim Zakonom o radu, Zakonom o PIO i drugim zakonima iz domena radnog i socijalnog zakonodavstva, prava iz rada i po osnovu rada potpuno derogirana, umanjena su ranije stečena prava zaposlenih i penzionera, a njihov i standard njihovih porodica sveden je na puko fizičko preživljavanje", ističe se u saopštenju reprezentativnih  sindikata povodom Svetskog dana za dostojanstveni rad, koji se sutra (7. oktobra) obeležava.

Ti sindikati su ukazali da su stope nezaposlenosti i siromaštva u Srbiji u poslednje dve godine udvostručene i skoro izjednačene.

"Više od 24 odsto radno aktivnog stanovništva nema posla, a još toliko ih radi 'na crno', bez ugovora o radu, bez mogućnosti da ostvare bilo koje pravo iz rada i bez osnovnih uslova i mera za zdrav i bezbedan rad", navodi se u saopštenju i dodaje da veliki broj zaposlenih, koji rade puno radno vreme i postižu standardni učinak, prima minimalnu zaradu koja je ispod "linije siromaštva" za tročlanu porodicu, a da je mnogo radnika kojima poslodavci ne uplaćuju doprinose.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.10.2014. 19:37
A gde su sada Orbovic,Canak,i ostali bezkicmenjaci guzice lopovske sindikalne vodje,umirio ih je Vucic a i onako su gledali svoj dzep i guzicu a ne radnike.Gde su protesti,zasto cute radnici,jel ovaj narod drogiran ili sa druge planete?
Utorak 07.10.2014. 08:15
Nekada je porodica živela lepo od tatine plate, danas dve nisu dovoljne za život...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online