Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 05.10.2014.
15:38
Blic/D. N. A

"Javna preduzeća su tempirane bombe"

Budžet za 2015. godinu je presudan i Fiskalni savet će jasno tražiti da prikriveni izdaci za javna preduzeća konačno budu vidljivi. Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog savet, ukazuje i na to da će presudno biti i da li će Srbija uz budžet za 2015. sklopiti i novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

- U slučaju da sklopimo aranžman sa MMF, srpske finansije će uploviti u mirnije vode.

Ako sklopimo aranžman sa MMF-om, srpske finansije će uploviti u mirnije vode
 

Usta su puna reforme javnih preduzeća i sektora, a ne možemo da prebrojimo broj zaposlenih, koliko ih ima. Stalo se na 780.000 zaposlenih u javnom sektoru?


- Odsustvo osnovnih informacija, kao što je broj zaposlenih, ukazuje na slabost budžetskog sistema u Srbiji. Ova slabost se ogleda i u netransparentnom prikazivanju “ispod crte” rashoda za gubitaška javna preduzeća ili lošem izvršavanju kapitalnih investicija.


Da li to znači da dokle god ne znamo gde se tačno novac troši i ne može da se kontroliše pokrivanje gubitaka javnih preduzeća, da su sve žrtve u vidu smanjenja plata u javnom sektoru i penzija, kao i ranije povećanje PDV, uzaludne?

- Ukoliko uspemo da sredimo katastrofalnu situaciju u javnim preduzećima i dovedemo državni sektor u red, žrtve neće biti uzaludne. Ali ako javna preduzeća nastave do posluju po starom - nema tog smanjenja plata i penzija koji će nam omogućiti da izbegnemo ekonomski krah. Javna preduzeća su za budžet svojevrsne tempirane bombe, koje je potrebno hitno demontirati. Konkretno, neophodno je zaustaviti gubitke od blizu 200 miliona evra godišnje koje pravi "Srbijagas" i zatim ih na netrasparentan način prebacuje na poreske obveznike putem izdavanja državnih garancija. Potrebno je preokrenuti situaciju u "Dunav osiguranju" koje je od profitabilnog preduzeća postalo

Povećanjem PDV samo se kupuje vreme

Da li ima osnova da se PDV u 2015. ponovo poveća, jer postoji mišljenje da ove uštede neće biti dovoljne?
- Uvek je politički manje bolno povećati PDV, ali to nije najbolje rešenje. Povećanje PDV ne rešava srce problema, njime se samo kupuje vreme, a pitanje je šta će se uraditi u tom vremenu, da li će se ili ne smanjivati javni sektor.

gubitaš. Ključno je uočiti da EPS pokazuje znake bolesti koje je "Srbijagas" pokazivao pre 5-6 godina, i ako se radikalno ne reformiše, kroz nekoliko godina bi mogao da postane daleko veći teret za poreske obveznike nego što je danas "Srbijagas".


Da li bi trebalo oročiti smanjenje plata u javnom sektoru i penzija?
- Oročenim merama se ne mogu rešavati sistemski problemi. Trajno moramo da uskladimo državnu potrošnju sa privrednim mogućnostima. Ne možete iz političkih razloga da vanredno povećate penzije za 10 ili 20 odsto, kao što je učinjeno 2008. godine, i da ne mislite da se čitav sistem neće raspasti. Naša privreda može da pokrije 80 odsto izdataka za plate i penzije, a ostatak se nadomešćuje iz kredita i tako poslednjih šest-sedam godina. To je neodrživo.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.10.2014. 18:14
JEDINI SPAS JE NAJURITI MMF IZ SRBIJE . GDE GOD SU ONI "POMAGALI" OMČA OKO VRATA TIH DRŽAVA JE JE ZATEZANA DO PUCANJA . KO GOD IH JE ISTERAO SPASIO SE .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online