Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 03.10.2014.
13:09
Srna A

"Srbija je narkomanski zavisnik od stranog kapitala"

Srbija je postala "narkomanski zavisnik" od priliva stranog kapitala i veliki problem u narednim godinama će biti kako će da vraća dugove, ocenio je član Akademije ekonomskih nauka Srbije Mlađen Kovačević.

Problemi će tek nastupiti kad Srbija počne da vraća dugove: Mlađen Kovačević
 

Kovačević je rekao da će biti ogroman problem kako obezbijediti strani kapital za servisiranje spoljnog duga, za pokriće ogromnog deficita tekućeg računa platnog bilansa i za staru deviznu štednju.

On je naveo da je uzrok teške ekonomske situacije Srbije sa inostranstvom što je 2001. godine prihvatila model reformi koji je imao ozbiljnu konstrukcionu grešku i koji se sveo na "koncept spržene zemlje".

"Industrija je uništena, uvoz je preplavio domaće tržište i moramo naći način da utičemo na glavne uzroke ovog dramatičnog ekonomskog stanja Srbije", rekao je Kovačević u Kragujevcu na naučnom skupu "Stanje i perspektive ekonomsko-finansijskih odnosa Srbije sa inostranstvom".

Navodeći da Srbija ima ogroman spoljni dug od 27 milijardi evra, Kovačević dodaje da statistika kaže da on iznosi oko 82 do 83 odsto BDP-a, ali da je taj procenat u stvarnosti znatno veći.

On je rekao da Srbija svake godine mora da obezbedi oko pet milijardi dolara za servisiranje spoljnog duga, a da za dve do tri godine na naplatu dolaze krediti koje do sada nije isplaćivala, kao i obaveze isplate stare devizne štednje.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu Petar Veselinović rekao je da bi Srbija izvozne potencijale trebalo da tražiti u poljoprivrednim prehrambenim proizvodima, oblasti energetike i u informacionim tehnologijama sa aspekta stručnjaka.

POVEZANE VESTI

Petak 03.10.2014. 13:27
"Srbija je postala "narkomanski zavisnik" od priliva stranog kapitala i veliki problem u narednim godinama će biti kako će da vraća dugove" Molim vas da mi ne zamerite, ali nekako se cini da vi nikako ne mozete da se resite demagoskih krilatica. Pa kakav je to strani kapital kojim se vracaju dugovi? Reklo bi se da je to prosto zaduzivanje sa zelenaskim kamatama. Sto dublje tones oni te sve vise ucenjuju preko sve servilnijih vladajucih garnitura preko kojih upravljaju ovom nazovi zemljom. Za to vreme se preko istih ziher brinu o tome da ne pokrenes ama bas nikakvu proizvodnju i sve pozajmljene pare trosis takodje na njih to jest njihove proizvode. Ako je to kapital onda je pljacka biznis.
Petak 03.10.2014. 14:49
Ja bi pre rekao da je Srbija zavisnik od obecanja budala i psihopata.
Petak 03.10.2014. 15:12
Perfidno je Vucic lagao narod pre izbora,obecavao samo da dobije izbore isto lagao kao i svi pre njega decenijama,ali tako kvarno kao Vucic nije niko.Gde su strana ulaganja,od kako je Vuciceva diktatura mi smo umesto boljeg zivota dobili poplave i klizista.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online