Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.04.2010.
12:02
Đ. Barović, Z. Gligorijević - Vesti A

Dijasporske vile za turiste

Čelnici jedne od najvećih dijasporskih opština u Srbiji - Petrovca na Mlavi planiraju da za koji mesec ovo podhomoljsko mesto pretvore u turistički raj, nalik na one u Švajcarskoj. Ništa od ovoga ne bi bilo čudno da ključni deo ove priče nije ideja da se većina velelepnih dijasporskih vila i kuća pretvori u luksuzne pansione.

Petrovac na Mlavi ima šta da ponudi
 

- Petrovac na Mlavi je u svakom smislu bogom dan za banjski, verski, seoski ili vikend turizam. Istovremeno, više od 12.000 naših stanovnika je na privremenom radu širom Evrope, a prema nekim procenama su u otadžbini sazidali oko 6.000 zaista prelepih kuća koje su većim delom godine prazne. To je ogroman smeštajni potencijal, ali i atrakcija za turiste iz zemlje i inostranstva - priča predsednik opštine Petrovac na Mlavi Radiša Dragojević.
 

Strah od "gostiju"

Prema rečima Dejana Simonovića, i drugi dijasporci su zainteresovani za ovaj biznis, ali je većina i dalje skeptična i u strahu da bi kuće u koje su ulagali svoj "krv i znoj" neko nepoznat mogao da ugrozi ili da im nešto ukrade.
- Objašnjavam im da je to nepotreban strah, ali i potpuno razumem zašto se dvoume. Ipak sam siguran da će, kad ovaj posao ozbiljnije krene, i oni shvatiti prednosti - kaže naš sagovornik.

Ideja opštine je da se tim ljudima ponudi mogućnost da ove kuće pretvore u pansione u kojima bi turisti mogli da odsedaju ukoliko se odluče da posete ovaj deo Srbije.
 

- Predstoje nam razgovori sa našim ljudima u dijaspori, ali verujem da će dobar deo njih pristati, jer već imamo nekoliko domaćinstava koja su započela ovaj biznis i veoma su zadovoljni - kaže Dragojević.
 

Jedan od njih je i 39-godišnji Dejan Simonović iz sela Ždrelo. Njegovi roditelji Slavica i Milorad su i dalje u Austriji, u Salcburgu, a on je tamo radio deset godina i vratio se 2000.
 

- Kada sam se vratio shvatio sam da je malo posla koji može da donese siguran kapital. Onda sam prihvatio ideju prijatelja iz Turističke organizacije Petrovca da pokušam sa izdavanjem apartmana u delu kuće koji smo sazidali, a sve ove godine je zvrjao prazan. Priznajem da sam bio skeptičan, ali sada sam više nego zadovoljan time kako se posao razvija i od dve sobe, sada imam već osam - veli Simonović, koji i dalje ulaže u pansione i prateće objekte.
 

Milijardu evra u kućama?

Ne postoje zvanični ili čak približni podaci koliko vrede luksuzne vile i kuće dijasporaca u Petrovcu na Mlavi. Prema nekim, grubim procenama, zemljaci rasuti po Evropi i svetu su u njih uložili najmanje milijardu i 200 miliona evra.

"Vesti" su pokušale da saznaju da li bi i druge opštine u Srbiji bile zainteresovane za ovakvu ideju. Tako Maja Mijajlović, šef kancelarije za dijasporu u Rekovcu, sumnja da bi dijaspora iz ovog kraja to prihvatila.
 

- Mi smo oktobra prošle godine i otvorili kancelariju kako bismo povezivali dijasporu sa zavičajem i pokušali da rešimo neke njihove probleme. Mislim da je ova ideja veoma dobra, ali mislim da bi manji broj ljudi na privremenom radu u inostranstvu to prihvatio. Poznajući mentalitet našeg naroda, mislim da bi se plašili da im turisti ne unište ono što su godinama stvarali. U svakom slučaju, opština bi bila voljna da se pridruži ovoj ideji, naročito zbog toga što mi nemamo ni pansionski, niti, pak, seoski turizam - kaže ona, dodajući da od 13.051 stanovnika, gastarbajteri u ovom mestu čine nešto više od 10 odsto, a najviše ih je u Nemačkoj, Švajcarskoj i Americi.
 

Miloš Vesić, predsednik Skupštine opštine Despotovac, kaže da od 23.000 stanovnika ima 3.000 meštana koji su na privremenom radu u inostranstvu. Uglavnom su u zemljama zapadne Evrope, a najviše u Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji.

Atraktivno za posetioce

- Petrovac i okolina su bogati lovištima kako na sitnu, tako i na krupnu divljač i već imamo nekoliko lovačkih kuća sa kolibama za smeštaj. Istovremeno, u našem srezu su i tri veoma značajna manastira koja su malo poznata široj javnosti. Uz sve to, tu je i Banja Ždrelo sa geotermalnom vodom koja leči sve kožne infekcije - nabraja predsednik opštine i dodaje da će uskoro, na drugom kraju Petrovca biti završeno etno-selo Bistrica.
Petrovac na Mlavi je već domaćin brojnih kulturno-sportskih manifestacija: od turnira u malom fudbalu, sabora pčelara, džipijade i bajkerijade, ali meštani najviše nade ulažu u afirmaciju "bačijade" - svetkovine u čast uzgajanja ovaca.

- Ideja je dobra, ali dobar deo gastarbajtera predstavljaju stariji ljudi, koji plaćaju treća lica da im održavaju kuće. Zbog toga mislim da oni ne bi dozvolili da u njih uđu nepoznati ljudi, jer se plaše za imovinu koju su stekli teškom mukom. Oni veoma teško primaju nekog u svoja dvorišta, pa čak i one koji dolaze po mesni samodoprinos - objašnjava Vesić.
 

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma nije toliko optimističan po pitanju izdavanja dijasporskih kuća.
 

- U Jagodini ima mali broj gastarbajtera, a najviše ih ima u Rakitovu. Međutim, oni su se u to selo vratili sa privremenog rada. Ne verujem da bi oni izdavali svoje kuće, jer ni njih nema ko da čuva. Osim toga, Jagodinci koji imaju stanove i kuće za izdavanje mislim da će primati studente - kaže on.
 

"Idealno rešenje"

Slobodan Stojanović iz Milive, koji se nakon 25 godina rada u Švajcarskoj sa porodicom u rodnu Milivu kod Despotovca vratio 2003. godine, rado bi, kaže, svoju kuću iznajmio turistima.
- To je idealno rešenje za iskorišćavanje mrtvog kapitala, kojeg u despotovačkoj opštini ima na pretek. Mi smo godinama ulagali u kuće i poslovne prostore i oni su sada neiskorišćeni, jer nas država nije usmeravala u šta da ulažemo. Naši zemljaci su pravili čak četvorospratne kuće u kojima ima i liftova, a u kojima sada niko ne živi. Mislim da je najbolje da se formira neka agencija, koja bi izvršila popis imovine zainteresovanih za prijem turista i sklapala ugovore - kaže Stojanović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online