Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.04.2010.
18:07
Tanjug A

Korejanci kupili "Zastava elektro“

Imovina preduzeća "Zastava elektro" iz Rače je prodata na licitaciji po početnoj ceni od 2,97 miliona evra korejskoj kompaniji "Jura".

Radnici "Zastave elektro" štrajkovali su više meseci zbog neisplaćenih zarada
 

Kako je saopštila Agencija za privatizaciju, ta kompanija je globalni lider u elektronskom distributivnom sistemu koji ima 50 hiljada zaposlenih u Koreji, Kini, Vijetnamu, Češkoj i Slovačkoj. Bavi se proizvodnjom automobilskih žica i kablova, razvodnih kutija, raznih delova plastike i štampanih ploča. Ukupan prihod "Jure" u 2008. godini bio je 343 miliona, a u 2009. 364 miliona evra.

Zastava elektro se bavi prometom elektro-opreme i električnih instalacija, a prethodna privatizacija tog preduzeća je poništena posle višemesečnog štrajka radnika zbog tog što novi vlasnik nije isplaćivao zarade i ispunjavao ugovorene obaveze.

Generalni direktor te korporacije Nam Jongvu kaže da će se odmah po potpisivanju kupoprodajnog ugovora krenuti u pripreme za početak proizvodnje i da je "cilj da fabrika počne s radom u roku od dva meseca". Nam je istakao da Jura planira da zaposli više od hiljadu ljudi u fabrici, a na pitanje da li je to realno, on je rekao da se "nada da jeste".

"Čuo sam da je u fabrici nekada radilo 1.200 ljudi, a posle privatizacije Zastave elektro radilo je preko 700 ljudi", dodao je on i rekao da je plan da fabrika proizvodi samo za evropsko tržište i da već sada postoje kupci u Evropi - fabrike Hjundaija u Češkoj i Kije u Slovačkoj - kojima će biti isporučivano sto odsto proizvodnje.

Nam je naglasio da je, ako se investicija u Rači pokaže kao dobra, njegova firma spremna da uloži još novca i proširi proizvodnju. On je ocenio i da je dolazak italijanskog "Fijata" dobar potez Srbije, jer je to jaka kompanija na automobilskom biznisu.

Vršilac dužnosti tehničkog direktora u "Zastavi elektro" Dejan Stojanović izjavio je da, prema prvim najavama, proizvodnja treba da počne oko 1. maja. "Očekujemo da ovog puta sve ono što je dogovoreno bude ispoštovano i da svu imaju koristi od toga. Da oni koji oštanu u fabrici imaju normalno poslovanje i žive od svog rada", rekao je on objasnivši da će od 1. maja početi probna proizvodnja, da će ona biti u znatno manjem obimu i za prvo vreme stacionirana u magacinskom prostoru, dok se glavna hala ne renovira.

Predsednik Sindikata u "Zastavi elektro" Slobodan Gajić izjavio je da se većina radnika odlučila za odlazak iz firme i uzimanje otpremnine, tako da će najverovatnije novi vlasnik upošljavati nove, mlade radnike.

"Radnici, koliko sam ja upoznat, nisu baš zadovoljni i u razgovoru sa novim poslodavcem su se u stoprocentnom broju prijavili za socijalni program", rekao je on i dodao da preduzeće trenutno ima 284 radnika.

On je dodao da novi poslodavac nema obavezu da zadrži radnike i da je već svima rekao da će radnici biti zapošljavani na odredjeno vreme, a da će biti primljeni u stalni radni odnos samo ako zadovolje kriterijume.

Kako je ranije rekao potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, Jura, koja je dobavljač južnokorejskih proizvođača automobila Kia, Daevu i Hjundai, "je zainteresovana da investira u proizvodnju kablova za automobile i čitava proizvodnja bi se izvozila. Ta južnokorejska kompanija, koja ima isti proizvodni program kao ’Zastava elektro’, planira da u prvoj godini uposli hiljadu radnika".

 

Dinkić je naveo i da su investitori iz Južne Koreje obišli nekoliko lokacija za smeštanje proizvodnje, a da su prednost dali Rači zbog blizine autoputa i dobrih uslova u fabrici “Zastava elektro“. On je tada rekao i da će radnicima koji budu želeli da odu iz fabrike “Zastava elektro“ biti ponuđen socijalni program u iznosu od 300 evra po godini radnog staža, navodi se u saopštenju. U fabrici “Zastava elektro“ trenutno radi 280 ljudi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online