Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.04.2010.
00:12
novosti.rs A

Kalanović: Pare od “Telekoma“ u puteve

Verica Kalanović, ministar za Nacionalni investicioni plan (NIP) ocenila je da sredstva od prodaje “Telekoma“ ne smeju da budu usmerena na povećanje potrošnje, već je predlog da se najveći deo para uloži u infrastrukturu, u projekte koji će povećati investicije, broj radnih mesta i životni standard.

Ministar za NIP Verica Kalanović nada se da će novac od prodaje "Telekoma" biti uložen u infrastrukturu
 

Ministarka Kalanović je u intervjuu za beogradske “Večernje novosti“ od četvrtka kazala da će novac od “Telekoma“ biti usmeren pre svega u nove moderne saobraćajnice do većih srpskih gradova, što će omogućiti da se do njih putuje brzo i jeftino i bez čega nema mogućnosti za dolazak investicija.

“Napravićemo poseban budžetski fond iz koga će novac biti usmeravan i za razvoj infrastrukture, ali i za privredu i druge grane,“ kazala je Kalanović.

Ministarka je iznela da se ovih dana razgovara unutar Vlade o novim savremenim sabraćajnicama od regionalnog značaja, koje će imati po dve trake u oba smera.

“Na primer, jedan od prioriteta je put Pojate - Preljina. To je deonica od 107,2 kilometra kuda prolazi jedna ulica. A u tom pojasu živi 476.000 ljudi. Prioritet su i deonice od Rume do Šapca, od Paraćina do Zaječara, autoput ka Prokuplju i saobraćajnica od Beograda do rumunske granice u Vojvodini... Od “Telekoma“ će delom biti finansiran i autoput Beograd - južni Jadran,“ kazala je ministarka Kalanović.

Ministarka je iznela i da će krajem ove nedelje biti potpisan konačan izvođački ugovor za izgradnju mosta Zemun - Borča sa kineskom firmom “Putevi mostovi“

“To je posao vredan 170 miliona evra. Detaljno su precizirani projekat, rokovi, nadzor, eventualni dodatni troškovi... Lep beogradski most nići će u roku od tri godine. Za dve godine biće završen i 21 kilometar pristupnih saobraćajnica i dve komplikovane petlje,“ kazala Kalanović.

Ministarka Kalanović je rekla i da će početkom juna biti potpisan finansijski ugovor sa kineskom Eksim bankom, na osnovu koga će Srbija po povlašćenim uslovima dobiti povoljan kredit, uporediv s razvojnim zajmovima međunarodnih finansijskih investicija.

U odnosu na na početne pregovore sa partnerima iz Narodne Republike Kine povećano je i učešće domaće operative sa 10 na 45 odsto, što je važno za zapošljavanje domaće radne snage, ukazala je Kalanović.

Ministarka je na pitanje da li će Vlada Srbije opstati do kraja mandata, odgovorila da “opozicija usmerava energiju da opstruira put izlaska iz krize. Više bih cenila da Tomislav Nikolić (predsednik Srpske napredne stranke, SNS), umesto milion potpisa, donese deset predloga za izlazak iz ekonomske krize. Onda bi građani imali mogućnost da biraju između dva puta,“ zaključila je Verica Kalanović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online