Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.09.2014.
12:00
Beta, NIN A

Sertić: Gubitaši u stečaj ili likvidacija

Novi ministar privrede Srbije Željko Sertić ocenio da mnoga od 502 preduzeća, za koje je raspisan javni poziv za prikupljanje ponuda za privatizaciju, čak i kada bi im se oprostile sve stare obaveze, teško da mogu biti profitabilna, pa za njih verovatno neće ni biti zainteresovanih kupaca.

Veštačko održavanje u životu ne dolazi u obzir: Novi ministar privrede Željko Sertić
 

"Te firme će zato, posle toliko godina veštačkog održavanja u životu, morati u stečaj ili likvidaciju", kazao je Sertić u intervjuu za novi broj NIN-a.

Naglašavajući da je i do sada Vlada Srbije nastojala da nađe strateške partnere za Železaru Smederevo, FAP, RTB i slične kompanije, koje državu koštaju 700 miliona evra godišnje, Sertić je istakao da to nije nimalo jednostavno, jer je i Evropa u recesiji.

"Moramo da učinimo sve da te kompanije više ne budu teret budžeta i da onima koji imaju tržišnu perspektivu omogućimo novi život. Istovremeno, ne možemo više sebi da dozvolimo luksuz da održavamo u životu kompanije koje ne mogu da opstanu, a na državi je da obezbedi sprovođenje socijalnih programa za radnike koji će ostati bez posla", rekao je Sertić i dodao da će novac za otpremnine biti obezbeđen rebalansom za ovu i budžetom za narednu godinu.

Komentarišući činjenicu da je Srbija za nešto više od 12 meseci promenila četiri ministra privrede (Mlađen Dinkić, Saša Radulović, Igor Mirović i Dušan Vujović), Sertić je ocenio da "to nije dobra praksa, jer česte promene ministara nose sa sobom i promene ekonomske politike".

Cena za kašnjenje reformi

Davanjem subvencija, ocenio je, plaća se cena za kašnjenje reformi.

"Da bi Srbija dobila bolji kreditni rejting i niže kamate na kredite, javne finansije moraju da se konsoliduju. One su sada, sa deficitom od 7 do 8% BDP-a problematične", kazao je Sertić.

Kako je potvrdio, Vlada će nastaviti da novim investitorima daje subvencije.

"Subvencije su samo jedan od elemenata za privlačenje novih investitora, ali u ovom trenutku, i kada bismo hteli, ne možemo da ih izbegnemo zato što sve zemlje u regionu daju ozbiljne subvencije za privlačenje novih investitora, koji donose i kapital, i znanje i tržište, koje smo mi davno izgubili. Mi faktički sada rešavamo nešto što su zemlje regiona rešavale pre 10, 15 ili čak 20 godina", rekao je Sertić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.09.2014. 15:01
Prvo treba sve direktore i politicare koji su unistavali ta preduzeca pohapsiti i konfiskovati im imovinu,tada ce krenuti Srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online