Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.04.2010.
12:55 >> 15:55h
Tanjug A

Ruski kredit od 200 miliona dolara

Ministarka finansija u Vladi Republike Srbije Diana Dragutinović i zamenik ministra finansija Ruske Federacije Dimitrij Vladimirovič Pankin potpisali su danas u Moskvi ugovor o ruskom kreditu od 200 miliona dolara, koji je odobren Srbiji kao podrška budžetu i za finansiranje deficita, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ugovorom je precizirano i da Srbija ima pravo prevremene otplate kredita, bez plaćanja zateznih kamata: Diana Dragutinović
 

Ministarka Dragutinović izjavila je posle potpisivanja da je postojala mogućnost da se ugovor potpiše i pre kraja 2009. godine, ali da je to ipak ostavljeno za ovu godinu, da bi se izbeglo menjanje ruskih zakona.


Pregovori o potpisivanju ugovora o kreditu, kojim će biti finansirani infrastrukturni projekti u Srbiji, biće intenzivirani u maju, najavila je Dragutinović.


Ona je podsetila i da je oba kredita inicirao predsednik Republike Srbije Boris Tadić, pismom koje je marta prošle godine uputio predsedniku Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu.Kredit je odobren kao podrška budžetu Srbije i za finansiranje deficita.


Godišnja kamatna stopa biće utvrđena na osnovu libora za šestomesečne depozite u dolarima, plus 2,95 odsto.


Grejs period je do marta 2012. godine, a rok za vraćanje je kraj 2021. godine.

Najpovoljniji kredit

 

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je da je dugoročni kredit Rusije, u vrednosti od 200 miliona dolara, dobijen kao podrška budžetu Srbije, "svakako najpovoljniji" u poređenju sa drugim kreditima.

 

Ona je naglasila da Srbija kredit, dobijen kao podršku budžetu, može ranije da vrati i to "bez ikakvih dodatnih troškova".


"U poređenju sa ostalim kreditima, koji budžet Republike Srbije mora da uzme, ovaj kredit je svakako najpovoljniji", ocenila je Dragutinović.

Svaki kredit namenjen budžetu je loš

Kredit od 200 miliona dolara, koji je Rusija danas odobrila Srbiji za podršku budžeta, loš je kao i svaki drugi kredit namenjen budžetu, bez obzira na uslove vraćanja, izjavio je ekonomski stručnjak Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović.

Đogović je, na konferenciji za štampu, objasnio da je svaki kredit namenjen budžetu loš, jer će ta sredstva ići samo na potrošnju, a ne na proizvodnju.

Govoreći o subvencionisanim potrošačkim kreditima, Đoković rekao da ti zajmovi uz podršku države neće situaciju na tržištu popraviti na duži rok, već samo mogu kratkoročno da povećaju promet u trgovini, jer nema proizvodnje, koja bi obezbedila stabilnost na duže vreme.


Komentarišući predlog i da budući guverner dobije manja ovlašećenja, a Savet Narodne banke Srbije veća, Đogović je rekao da će to omogućiti vladi da više radi na sprovođenju svojih ideja, odnosno, u forsiranju potrošnje.

Dinkić: Ruski kredit ne predstavlja neplanirano zaduživanje


Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da je ugovor o ruskom kreditu od 200 miliona dolara, koji je odobren Srbiji kao podrška budžetu i za finansiranje deficita, ne predstavlja neplanirano zaduživanje, već je predviđeno Zakonom o budžetu za 2010. godinu.

 

"Ovaj kredit je već ušao u plan budžeta za ovu godinu, tako da je to sve u okviru plana za finansiranje budžetskog deficita u ovoj godini I nije neko ne planirano zaduženje, već je predviđeno zakonom o budžetu za 2010. godinu", rekao je Dinkić novinarima u Domu Narodne skupštine odgovarajući na pitanje da li se Srbije previše zadužuje.


Dinkić smatra da Srbija ima prostora da se zadužuje dok nivo ukupnog javnog duga ne dostigne nivo od 40 odsto u odnosu na bruto društveni proizvod (BDP), a da je u ovom trenutku naša zaduženost 32 procenta BDP, uključujući ruski i sve kredite koji su već planirani budžetom za ovu godinu.


U ovom trenutku budžet Srbije ima višak od 500 miliona evra, koji stoji na računima u Narodnoj banci Srbije, što govori o tome da se vlada štedljivo ponaša.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online