Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 21.08.2014.
18:33
Beta A

Sve više srpskih preduzeća izvozi u Rusiju

Rusija će naredne nedelje dati pravo trojici novih proizvođača mleka iz Srbije da isporuče svoje proizvode na rusko tržište, a isporuke mogu početi kroz dve-tri nedelje, izjavio je u četvrtak u Moskvi ministar poljoprivrede Rusije Nikolaj Fjodorov posle susreta sa srpskom koleginicom Snežanom Bogosavljević-Bošković.

Prisna saradnja sa Rusijom: Snežana Bogosavljević Bošković
 

"Ako naredne nedelje obavimo atestaciju tih preduzeća kroz dve-tri nedelje mogu da krenu isporuke. Preduzeća spremna da izvoze svinjsko meso u Rusiji mogu da dobiju dozvolu za izvoz na rusko tržište u roku od maksimum od dve nedelje", rekao je Fjodorov novinarima posle razgovora.

Po rečima Fjodorova, od Srbije je zatraženo da napravi spisak dodatnih izvoznika mlečnih i mesnih proizvoda.

"Radićemo na principu poverenja pod garancijama veterinarskih i fitosanitarnih službi", rekao je on, navodeći da ruska strana neće kontrolisati srpska preduzeća, jer su srpski nadležni organi spremni da garanutuju kvalitet i standarde Carinske unije.

Ali, dodao je, to ne znači da srpska preduzeća neće biti iznenadno proveravana. On je kazao da ruske službe mogu dovoljno brzo da razmotre sve zahteve srpske strane.

"Čekamo još spisak dodatnih preduzeća, ali naše kolege treba da shvate da treba da odgovaraju za buduće isporučioce", dodao je Fjodorov.

Snežana Bogosavljević Bošković je izjavila da je spremna da taj problem uzme pod ličnu kontrolu.

"Potrudiću se da svi zahtevi Rusije budu ispoštovani u potpunosti, da bilo koje kršenje standarda bude hitno i strogo sankcionisano. Sigurna sam da je ovo ogromnna šansa za Srbiju da se na dugi rok uključi kao trajan i pozdani partner Rusije", rekla je ona.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Rusije pravo na isporuke prozivoda u Rusiju ima 41 preduzeće iz Srbije. Fjodorov, međutim, računa na rast broja preduzeća koja će izvoziti robu u Rusiju.

"Sve zahteve smo spremni da razmotrimo ubrzano", naveo je Fjodorov.

On je posavetovao srpskim preduzećima da što pre dostave dodatne spiskove.

"Ovde je svaki dan važan da se uđe na rusko tržište, ima mnogo onih koji žele da to urade".

U razgovoru je srpska ministarka poljoprivrede izjavila da dve zemlje treba da aktivnije koriste mogućnosti Dunava u širenju uzajamne trgovine. Po njenim rečima, put preko Dunava bi omogućio da se smanje rokovi isporuke za 13 do 15 dana.

Fjodorov se složio, navodeći da "treba razraditi to pitanje zajedno sa Ministarstvom transporta Rusije, a takođe predložiti takvu ideju ruskom biznisu". Fjodorov je, takođe, podržao ideju srpske ministarke da se podrži povećanje ruskih investicija u Srbiju i dugoroču saradnju u oblasti poljoprivrede. Rekla je da je važno privrednici obe strane uspostave kvalitetne kontakte.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.08.2014. 19:55
Samo da ovi delegati ne uvedu sankcije rusiji bice dobro, za sad dobro balansiraju.
Četvrtak 21.08.2014. 22:24
Sve više srpskih preduzeća izvozi u Rusiju ------------------------------- Ако, ако, него шта...
Četvrtak 21.08.2014. 21:58
SNS-SPS ! POPRAVNOGA NECE BITI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online