Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 06.04.2010.
15:51
Tanjug A

Dragin: Formirati fondove za poljoprivredu

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije želi da ohrabri lokalne samouprave da naprave fondove čija sredstva bi bila korišćena za ulaganje u poljoprivredu, jer su svaki grad ili regija specifični po poljoprivrednoj proizvodnji, izjavio je danas resorni ministar Saša Dragin.

Svaka regija specifična po proizvodnji:Saša Dragin
 


"Mi razmišljamo o poljoprivredi na takav način da ne mora svaki dinar biti podeljen iz Beograda ili iz Novog Sada", rekao je Dragin, koji je danas posetio rasadnik ruža i sadnog materijala Milana Topalovića u selu Lipolist kod Šapca.


Prema njegovim rečima, poznato je da se na Pešteru pravi dobar ovčiji sir, da se u Šapcu proizvode dobro voće i cveće, da je Negotinska krajina pogodna za proizvodnju vinove loze, da se najbolje paprike proizvode u Leskovcu, a da je Bačka pogodna za ratarstvo.


"Ministarstvo je podstaklo lokalne samouprave da naprave lokalne fondove za razvoj poljoprivrede. Udružujemo naša sredstva sa sredstvima lokalnih samouprava i banaka i kroz par kreditnih linija, koje će tačno ciljati na određenu poljoprivrednu oblast, razvijamo baš tu oblast za koju postoji prednost regiona", naglasio je Dragin.


On je dodao da će se na takav način razvijati poljoprivredne proizvodnja, ali i da će osobe koje se bave poljoprivredom moći i da zarade.

Sredstva za proizvodnju ukrasnog bilja


Dragin je najavio da će, po prvi put ove godine, obezbediti novčana sredstva za podsticanje proizvodnje ukrasnog bilja kroz meru diverzifikacije, i to za izgradnju hladnjače kapaciteta od 1.000 do 2.000 metara kubnih i nabavku opreme.


Za te namene obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara, a za dobijanje podsticajnih sredstava moći će da konkurišu isključivo zemljoradničke zadruge sa najmanje 10 zadrugara koji su nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.


Dragin je naglasio i da će Ministarstvo prvi put ove godine obezbediti novčana sredstva za podsticanje proizvodnje ukrasnog bilja kroz meru diverzifikacije i to za izgradnju hladnjače od 1.000 do 2.000 m3 i nabavku opreme za šta je izdvojeno 10 miliona dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva.


Za ove namene, prema njegovim rečima, moći će da konkurišu isključivo zemljoradničke zadruge koje imaju najmanje 10 zadrugara koji su nosioci gazdinstva registrovanih u registru poljoprivrednih gazdinstava. 

Novi Zakon o semenu


Ministarstvo poljoprivrede takođe priprema i novi Zakon o semenu i sadnom materijalu poljoprivrednog i ukrasnog bilja, koji će biti usaglašen sa Direktivama Evropske Unije (EU), a sve u cilju lakšeg prometa robe.


Ministar Dragin je, tokom današnje posete rasadniku ruža i sadnog materijala Milana Topalovića u selu Lipolist kod Šapca, istakao da Srbija ima optimalne ekološke uslove za proizvodnju semena i sadnog materijala poljoprivrednog i ukrasnog bilja, zbog čega je prepoznatljiva ne samo u EU, već i šire.


''Iz tog razloga, potrebno je doneti novi zakon koji će omogućiti domaćim proizvođačima pristup međunarodnom tržištu, kojim će se obezbediti seme i sadni materijal boljeg kvaliteta domaćim potrošačima'', kazao je Dragin, dodajući da će se to svakako odraziti na uspešniju poljoprivrednu proizvodnju,

Petak 10.06.2011. 08:18
da pokradete, skotovi bedni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online