Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.08.2014.
15:37
Beta A

Građevinske dozvole za 28 dana: Umesto 18 biće 13 procedura

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kojima je predviđeno da se građevinska dozvola dobija za 28 dana, biti usvojene oko 1. septembra, a puna primena se očekuje sredinom 2015.

Ministarka Zorana Mihajlović

"Naš interes je da Srbija ne bude 128. na listi Svetske banke po rokovima za dobijanje građevinske dozvole, na koju se, kao sada, neće čekati u proseku više od 260 dana", rekla je Mihajlović na javnoj raspravi u Beogradu o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnju.

Objasnila je da će broj procedura za dobijanje građevinske dozvole biti smanjen sa 18 na 13, ukinuće se naknada za građevinsko zemljište koja je, po njenoj oceni, bila parafiskalni namet, a novac će se investitori davati samo za opremanje zemljišta.

"Lokacijske dozvole više neće biti upravni akt, a Ministarstvo građevinarstva i državne insitucije će biti dužni da pribavljaju dokumentaciju za investitore i sve će se raditi na jednom šalteru", kazala je Mihajlović i istakla da konverzija kao termin neće postojati, već pravo korišćenja zemljišta postaje pravo svojine koje će moći da se dobije sa ili bez  naknade.

Ako se plaća naknada plaćaće se u odbnosu na tržišnu cenu grasđevinskog zemljišta u 120 rata ili sa 50 odsto popusta ukoliko se plaća odjednom.

Mihajlović je podsetila da se mesto Srbije po izdavanju građevinskih dozvola pogoršalo za razliku od drugih država u okruženju koje su radile na tome.

"Od 2008. do danas Srbija je na listi Svetske banke po izdavanju građevinskih dozvola imala pad za 33 mesta", kazala je ona i dodala da je donošenje zakona uslov da se povećaju investicije i otvore nova radana mesta.

Istakla je da je svim potencijalnim investitorima sa kojima se razgovaralo, koncept zakona prihvatljiv, ali ostaje briga države i investitora oko brzine primene zakona, odnosno da li će biti tehničkih mogućnosti da se zakon sprovodi predviđenom dinamikom, kao i da li će biti opstrukcija na lokalnom nivou.

Ministarka je pozvala da se predlozi o propisima o planiranju i izgradnji upute njenom ministarstvu, kako bi konačna verzija zakona bila jasna sa sve i primenljiva i kako bi se na najbolji način zaštitili interesi i države, i investitora.

NALED i USAID: Nacrt zakon o planiranju i izgradnji dobar

 

Predstavnici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID) ocenili su danas da je Nacrt zakona o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, dobra osnova za povećanje ulaganja u Srbiju.

Direktorka kancelarije Misije USAID u Srbiji za ekonomski razvoj, Suzan Kutor, kazala je tokom javne rasprave o tom zakonu, da je on jedan od uslova unapređenja poslovnog okruženja i prvi korak ka unapređenju sistema gradnje u Srbiji.

 

Kutor je navela da je USAID dve godine učestvovao u izradi nacrta zakona, dajući predloge odredbi u sklad sa međunarodnom praksom, zbog čega očekuje da novi zakon smanji troškove i vreme izdavanja građevinske dozvole. USAID je uputio i preporuke nadležnom ministarstvu da formira koordinaciono telo za reformu izdavanja dozvola, da što pre uradi podzakonska akta, uskladi zakon sa drugim zakonima,  omogući obuku službenika za njegovu primenu i uvede elektronski sistem za izdavanje
građevinskih dozvola.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online