Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.04.2010.
13:38
RTS A

Lakše carinjenje robe u Srbiji

Posle pojednostavljenja carinske procedure, roba u Srbiji moći će od maja da se carini i vikendom i praznicima. Mogućnost da carine robu imaće i same firme.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je da su za tri meseca, koliko je prošlo od kada je Vlada Srbije preporučila da se ukine 230 birokratskih procedura i olakša poslovanje, u praksi sprovedene samo 23.


Zbog toga će to ministarstvo, od sledećeg meseca obaveštavati Vladu o tome ko je krenuo u giljotinu propisa, a oni koji ne ispunjavaju obavezu biće javno pozvani da to učine. Primer carine svedoči da može i drugačije, kada se primene standardi Evropske unije i kada se doda malo volje i dogovora.

Za vreme praznika carina ne radi, ali roba natovarena u kamionima ne čeka. U krugu fabrike i bez prisustva carinskog službenika, firme imaju mogućnost da same carine robu.

Kamioni zatvoreni pečatima dobijenim na carini, spremni su za put. Kašnjenje se u poslovnom svetu ne toleriše. Prvog radnog dana, carini se dostavlja zajednički dokument za svu robu izvezenu u prethodnoj nedelji, a ne, kao do sada, za svaki tovar pojedinačno.

Na osnovu toga, obračunavaju se dažbine prema državi koje firma u određenom roku plaća. Zvuči jednostavno, ali da bi firma dobila mogućnost da tako radi, prvi uslov je da nema mrlju u dosadašnjem poslovanju.

Pomoćnik direktora Uprave carina Idrija Hadžibegović rekla je da carinska služba i kompanije moraju poslovati na nivou uzajamnog poverenja, da imaju jedan veći obim poslovanja koji je u interesu naše zemlje, odnosno naše privrede, da imaju mogućnost kompletne kontrole procesa koji vode.

Prema njenim rečima, to znači da imaju mogućnost elektronskog podnošenja dokumenata i da je njihovo poslovanje bezbedno sa aspekta da carinska služba u svakom trenutku, kada to poželi i kad ima potrebu, vrši kontrolu firme.

Status ovlašćenog izvoznika

Prva kompanija koja je dobila status ovlašćenog izvoznika je vršački "Hemofarm".

Nataša Maricki iz "Hemofarma" rekla je da je krenuo prvi izvoz u Rumuniju sa izjavom "Hemofarma" na izvoznoj fakturi, a iduće nedelje pod istim uslovima, kreće izvoz u ostale zemlje EU.

"Bol pekidžing" već ima povlašćeni status pri uvozu, a u procesu su za dobijanje potvrde o povlašćenom izvozniku, što im je i krajnji cilj s obzirom na to da godišnje iz fabrike izađe 8.000 kamiona sa robom, a 80 odsto ih završi preko granice.

David Banjai iz "Bol pekidžinga" rekao je da bi potvrda povlašćenog izvoznika toj firmi značajno smanjila troškove i vreme.

Takve sporazume, Uprava carine do sada je potpisala sa pet kompanija. U toku je provera još nekoliko kompanija, kako bi mogle da dobiju takav status.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online