Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.07.2014.
13:23
Beta A

Ministarstvo finansija upozorava na fiskalnu disciplinu

Ministarstvo finansija Srbije pozvalo je u četvrtak poreske obveznike na zajedničku borbu protiv sive ekonomije i, uz ukazivanje na kazne, zatražilo uvođenju fiskalne discipline, od čega će, kako navode, koristi imati celo društvo.

Ministarstvo finansija pozvalo obveznike da  legalizuju poslove
 

Kako se navodi u saopštenju, za one koji još kriju svoje poslovanje ovo je prilika da ga legalizuju, jer su kazne za neizdavanje fiskalnih računa i za neprijavljivanje radnika oštre, a uključuju i meru zabrane obavljanja delatnosti.

Nedavno su uvedene poreske olakšice na poreze i doprinose za novozaposlene radnike, što je, kako se navodi, prilika da poslodavci "onima koji vredno rade" omoguće da ostvaruju svoja prava po osnovu rada - zdravstveno, penzijsko i socijalno osiguranje.

Ministarstvo finansija navodi da će savesnim i odgovornim poreskim obveznicima koji redovno izmiruju obaveze, pomoći kroz bolju informisanost i uvođenje jednostavnijih i ujednačenijih procedura plaćanja poreza.

Svaki promet mora biti evidentiran preko fiskalne kase

Ministarstvo ukazuje da svaki promet na malo mora biti evidentiran preko fiskalne kase, pre početka evidentiranja prometa mora biti izvršena fiskalizacija kase, jednom godišnje mora se obaviti tehnički pregled fiskalne kase od strane ovlašćenog servisera, fiskalna kasa mora da ima svoj dosije i servisnu knjižicu, koja se mora čuvati uz fiskalnu kasu na koju se odnosi.

Fiskalna kasa mora imati terminal za daljinsko očitavanje podataka (GPRS), na kraju radnog dana mora se formirati i štampati dnevni izveštaj koji se odlaže u evidencionu knjigu, poslednjeg dana svakog poreskog perioda mora se formirati periodični izveštaj.

U suprotnom slede kazne: zabrana obavljanja delatnosti do 60 dana, novčana kazna od 100.000 do dva miliona dinara za pravno lice, odnosno 50.000 do 500.000 dinara za preduzetnika.

Obaveze po osnovu zapošljavanja radnika su - zaključivanje ugovora o radu, podnošenje odgovarajućih prijava fondovima obaveznog osiguranja i obračun i plaćanje obaveza po osnovu poreza na dohodak građana i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

U slučaju neadekvatnog angažovanja radnika sankcije su: zabrana obavljanja delatnosti do 60 dana, novčana kazna od 30 do 100 odsto dugovanog poreza, a ne manja od 500.000 dinara za pravno lice, odnosno 100.000 dinara za preduzetnika, upozorilo je Ministarstvo finansija Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online