Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 16.07.2014.
16:41
Beta A

Krstić: Ili oštri rezovi, ili ''grčki scenario''

Bivši ministar finansija Srbije Lazar Krstić izjavio je da Srbija sada mora da napravi oštre rezove ili rizikuje grčki scenario, odnosno smanjenje plata i penzija za 40 odsto.

Sada je vreme za oštre rezove: Lazar Krstić
 

"Sada je trenutak za oštre rezove, koliko god oni socijalno ili politički bili teški. Ako nastavimo da ignorišemo stvarnost i ne sprovedemo reforme, rizici su da državu dovedemo bukvalno na kolena", rekao je Krstić u intervjuu za sutrašnji beogradski nedeljnik NIN.

Pročitajte još:

* Krstić: Otišao sam, jer ne možemo da rebalansiramo budžet
* "Narod ne bi preživeo Krstićeve reforme"
* Lazar Krstić podneo ostavku

On je upozorio da će u tom slučaju u Srbiji biti kao u Grčkoj, gde je smanjenje penzija i plata išlo i do 40 odsto ili više. Krstić je rekao da se s premijerom Aleksandrom Vučićem nije sporio oko cilja, a to je smanjenje budžetskog deficita za 1,5 milijardi evra (170 milijardi dinara) do kraja 2017, ali se nisu saglasili oko
načina na koji će se do tog cilja doći, zbog čega je i odlučio da podnese ostavku.

Bivši ministar finansija je situaciju u kojoj se Srbija uporedio s brodom koji se ubrzano kreće ka ledenom bregu i može da napravi nagli zaokret uz rizik da neki ispadnu sa broda ili da zaokreće po malo.

"Dakle, dovoljno smo daleko od ledenog brega, i ja sam sada pritisnuo sirenu za uzbunu. Hteo sam nagli zaokret, ali oni koji donose političke odluke i koji su i izabrani od naroda da to rade, smatraju da je uputnije, ako ne i odgovornije, pokušati drugi način", rekao je Krstić.

On je istakao da su, prema njegovom mišljenju, potencijalni rizici "zaokretanja po malo" veći od socijalnog troška naglog zaokreta koji je predložio. Bivši ministar finansija je rekao i da je njegov naslednik Dušan Vujović upoznat sa stanjem u javnim finansijama, a ne isključuje ni mogućnost povećanja poreza.

"Ako bih se odlučio na blaže smanjenje rashoda, a ono ne bude dovoljno, moja rezervna opcija bila bi povećanje poreza. Sigurno ne bih računao na mogućnost naknadnog smanjenja plata i penzija, uzev da znam koliko je to socijalno i politički teška odluka", rekao je Krstić za NIN.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.07.2014. 17:05
Која је разлика између Српске и Грчке трагедије ??? За разлику од Грчке трагедије,која је заснована на миту,српска је заснована на миту и корупцији. Ухватили дивљаци Србина у џунгли и убаце га у казан да га скувају.Питају га има ли последњу жељу. - Немам ја никаквих жеља,само ме нешто занима. -Шта ? - Имате ли ви СНС овде ? - Немамо. -Имате ли СПС овде ? - Немамо. - Имате ли ДС и УРС овде ? - Немамо. - Имате ли Чеду или Илића овде ? - Немамо. - Па од чега сте подивљали,маму вам вашу ???
Sreda 16.07.2014. 17:59
Krsticu, Zivece srpski narod i posle vas ( ustasa )
Sreda 16.07.2014. 17:08
Pa taj Krstic je dao ostavku on sada i dalje deli pamet.Imao je dosta vremena da obrazlase dok je bio na funkciji sada neka zacepi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online